Meny

Kinesisk kunstner vil kjempe til døden

SNAKKER FRITT: Den kinesiske dissidenten og kunstneren Ai Weiwei tar igjen bladet fra munnen og kritiserer Kinas myndigheter. Foto: AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kinesiske kunstneren og dissidenten Ai Weiwei sier han vil kjempe mot myndighetenes skattekrav på 12– 13 millioner kroner til siste slutt og «ikke overgi seg».
Fakta om Ai Weiwei
* Kinesisk kunstner og dissident. Kjent som kunstnerisk rådgiver for Beijings nasjonalstadion Fugleredet


* Født 28. august 1957 i Beijing

* Faren, dikteren og maleren Ai Qing ble kritisert under kulturrevolusjonen og satt i arbeidsleir i Xinjiang

* Mellom 1981 og 1993 bodde og arbeidet Ai Weiwei i USA

* Han har vært arrestert en rekke ganger. I 2009 måtte han sendes til Tyskland og gjennomgå en større hjerneoperasjon etter å ha blitt banket opp av politiet

* Anholdt av kinesisk politi 3. april i år og løslatt mot kausjon 22. juni

Kilde: NTB

– Vil en person som Ai Weiwei overgi seg? I min ordbok finnes ikke ordet overgivelse, sier den nå så berømte kunstneren til nyhetsbyrået Reuters som har intervjuet ham i hans hjem og studio nordøst i Beijing.

En gruppe advokater, skatteeksperter og hans kone Lu Qing var samtidig samlet i huset for å drøfte tirsdagens krav fra skattemyndighetene om straffeskatt og bøter på 15 millioner yuan.

Les også: Kina løslater kjent aktivist

Selv har Ai holdt seg stort sett taus etter at han ble sluppet fri i juni. En av betingelsene var at han ikke snakket med utenlandske medier.

Da hadde han tilbrakt 81 dager i hemmelig varetekt. Verken kona eller advokaten fikk opplysninger om hvor han ble holdt arrestert etter at han ble ført bort fra flyplassen utenfor Beijing. Nå viser Ai Weiwei tegn til gamle takter i sin uredde tale mot myndighetene.

Følge på veien

– Et vanlig menneske holder ikke ut slikt som dette. Men siden de har rettet sine angrep mot meg, skal jeg fortsette å følge dem langs denne veien. For jeg er ikke redd dem. Jeg mener det er skammelig at et land engasjerer seg i skammelige aktiviteter, tilføyer han.

Myndighetene har ikke lagt fram noen bevis for påstandene om skatteunndragelse, ifølge Ai. Politiet har også gitt ordre til den administrative sjefen og regnskapsføreren for selskapet Beijing Fake Culture Development Ltd om at de ikke skal møte Ai. Selskapet har bidratt til produksjonen av Ais kunst.

Les også: Kina vil redusere handelsoverskuddet

Politiet har utpekt Ai som «den kontrollerende personen» i selskapet, men det er hans kone som er den juridiske hovedpersonen. Hvis han ikke betaler straffeskatten og bøtene, risikerer hans kone å bli fengslet.

– Og et slikt land skal jeg kjempe imot til døden, sier han i intervjuet.

Morens hus

Han sier samtidig at han ikke har penger til å betale kravet fra myndighetene innen fristen på 15 dager. Han har også bestemt seg for å stille den 79 år gamle moren Gao Yings hus som kausjon før han krever en ny administrativ gjennomgang av kravene fra myndighetene.

– Det jeg har sett på internett disse månedene har gjort meg rasende, sier moren Gao i bakgården til huset i sentrum av Beijing. Huset har en anslått verdi på 25 millioner yuan.

– Det er uakseptabelt at en regjering herjer slik med landets innbyggere.

Les også: Ber USA ta opp undertrykkelsen av uigurene

Selskapet Beijing Fake Culture Development Ltds advokat, Pu Zhiqiang, sier han vil be myndighetene trekke skattekravet tilbake.

– Det er ulovlig, sier han om kravet.

Regjeringen tiltalt

Ai har tatt i bruk internett og har over 100.000 som følger ham på Twitter.

– Det er en rettssak på internett hver dag, sier han.

– Der er regjeringen tiltalt.

– Jeg tror jeg vinner moralsk. Jeg er veldig heldig som har en slik situasjon. Det helt normale som jeg har gjort, å be om sannheten, har blitt en heroisk handling i dette landet.

– De viser avsky for moralske prinsipper og juridisk rettferdighet. Alle departementene, alle menn og kvinner som arbeider der, blir uten skam til makthavernes redskaper for forfølgelse.

Les også: Cuba lite til overs for fredsprisvinneren

Han sier også at det siste utspillet overgår hans fantasi om hva myndighetene kunne finne på, og at han er sjokkert og maktesløs. Han anklager de kommunistiske makthaverne for med overlegg å forsøke å utslette all opposisjon med hemmelige fengslinger og straff.

Tysk protest

Den tyske regjeringens menneskerettighetskommissær Markus Löning har rykket ut med en kraftig fordømmelse av forfølgelsen av Ai Weiwei.

– Tiltakene mot Ai Weiwei gir igjen inntrykk av å være vilkårlig forfølgelse av en politisk kritisk borger. Jeg oppfordrer Kinas regjering til å ta ansvar for at han igjen kan bevege seg og ytre seg fritt, sier Löning.

Les flere nyheter

Populært