Meny

Ett av fire ADHD-barn får sovemedisin som ikke er godkjent

DOBBEL PILLEDOSE: Barn som går på ADHD-medisin, får ofte også søvnmiddelet Cirkadin, som inneholder melatonin. Foto: Kristine Kleppo/ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Steinar Madsen i Legemiddelverket er overrasket over omfanget og etterlyser nye regler for legene.
Fakta om melatonin

  • Melatonin er et hormon som naturlig finnes i hjernen, og som blant annet regulerer kroppens døgnrytme.
  • For barn i alderen 10-19 år har bruken av søvnmiddelet tredoblet seg de siste fem årene.
  • For barn under ti år har antall brukere økt med 40 prosent i den samme perioden.
  • 86 prosent av barna gikk på ADHD-medisin før de hentet ut et søvnregulerende medikament. Det tyder på at søvnproblemene oppsto eller ble forverret at barna ble behandlet for ADHD, ifølge Legemiddelverket.

En fjerdedel av alle barn under 11 år som behandles for ADHD i Norge, får også søvnmiddelet melatonin. Det viser en undersøkelse som Statens legemiddelverk har utført.

- At det var såpass utbredt blant barn med ADHD ble vi overrasket over. Dette er en behandling som overhodet ikke er omtalt i de norske retningslinjene for barn med ADHD, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i avdeling for legemiddelinformasjon hos Statens legemiddelverk, til ABC Nyheter.

De siste fem årene har det vært en eksplosiv økning i bruken av søvnmiddelet melatonin i Norge. Til sammen brukte over 8000 barn og unge medikamentet Cirkadin, som inneholder melatonin, i fjor.

Det til tross for at Legemiddelverket ikke har godkjent søvnmiddelet til bruk på barn, men bare for voksne over 55 år.

- Standard praksis

Leger som likevel velger å skrive ut søvnmiddelet, plikter å melde fra til Legemiddelverket.

Undersøkelsen viser at forskrivning av melatonin til barn med ADHD nærmest er blitt en standard praksis for norske leger.

- Det vitenskapelige og retningslinjemessige grunnlaget for denne behandlingen er svakt. Melatonin er ikke godkjent til barn, og vi setter spørsmålstegn ved om det er god medisinsk praksis å behandle barn med søvnregulerende midler. Vi vet ikke nok om langvarig melatoninbruk hos barn, og skulle gjerne hatt mer kunnskap om dette, sier Madsen.

Les også: Dobling i antall barn som får ADHD-medisin

Forsinket pubertet

Legemiddelverket kan ikke utelukke at melatonin kan være skadelig for barn. Forsinket pubertet kan være en bivirkning.

- Legemidler hos barn kan ha bivirkninger vi ikke har oversikt over. Vi er generelt skeptiske til å gi medisiner til barn, og vi bør ha om diskusjon om hvorvidt dette er nødvendig eller ikke.

Les også: ADHD-risiko knyttes til mors gener

KRITISK: Overlege Steinar Madsen er kritisk til den utstrakte bruken av melatonin til barn. Foto: Statens legemiddelverkKRITISK: Overlege Steinar Madsen er kritisk til den utstrakte bruken av melatonin til barn. Foto: Statens legemiddelverk

Steinar Madsen etterlyser nasjonale retningslinjer på dette området fra Helsedirektoratet.

- De nasjonale retningslinjene må revideres slik at de også gir veiledning for hvordan man skal behandle søvnforstyrrelser for barn med ADHD. Det er tydeligvis mange som får behandling med ikke godkjente legemidler, uten at legene har retningslinjer de kan følge.

Han utelukker ikke at det kan være riktig å bruke melatonin i noen tilfeller, men ønsker seg en ensartet praksis. Ettersom melatoninbruk ikke er en del av retningslinjene i dag, finnes det heller ingen anbefalt dosering. Vanlig dose varierer fra 1-5 mg.

- Legene trenger veiledning om hvilke doser som eventuelt skal brukes, på hvilke pasienter og hvor lenge. I dag er det i veldig stor grad opp til den enkelte lege.

- Sats på rutiner

Knut Bronder er rådgiver ved Nasjonalt kompetansesenter for ADHD. Han tror mange foreldre vil komme langt med å bedre søvnhygienen, altså faste leggeritualer, fremfor medisinering.

- Noe som gjør at mange har problemer med å sove er at man ser på tv, spiller data, er på Facebook eller skrives SMS før leggetid. Da får barna lys på øynene og den normale melatoninproduksjonen blir ikke satt i gang. I slike tilfeller er det mye viktigere å få endret til gode, sunne søvnvaner før man medisinerer, sier Bronder.

Les også: Slik fikk de babyen til å sove

Barn med ADHD har ofte lengre innsovningstid enn andre barn. Mens vanlige barn oftest sovner etter 15-20 minutter, bruker ADHD-barn ofte over en time.

- Å kunne hjelpe disse barna er viktig. Da er melatonin et mer naturlig preparat som er bedre enn kunstig fremstilte medisiner. For foreldre som har barn skulle hatt 8-10 timer søvn, men som bare får 5 timer over lang, så går det hardt utover familien. I en del tilfeller er det derfor riktig å gi melatonin, mener Bronder.

Bronders inntrykk er at de fleste leger allerede er restriktive med å foreskrive melatonin til barn. På linje med Madsen ønsker han seg likevel mer forskning samt nasjonale retningslinjer.

Les mer om helse i ABC Nyheter

Populært