Meny

- Vi vil ikke bli medskyldige

Silia Vitoratou: - Vårt største problem er ikke krisepakka, men våre egne politikere. Greske demonstranter protesterer mot internasjonale krav utenfor parlamentet i Aten. Foto: Scanpix/AP Photo/Thanassis Stavrakis/Privat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Statsministeren har utlyst folkeavstemning om krisepakka til Hellas bare for å gjøre oss medskyldige, sier greske Silia Vitoratou.

Ifølge henne råder det full forvirring blant folk flest om EUs og IMFs krisepakke til Hellas.

- Det største problemet i Hellas er ikke gjelda, men det politiske systemet. Det reflekterer ikke folkets syn. Vi har ingen tillit til politikerne. Ikke til noen av dem, sier Vitoratou.

Hun bor i Aten sentrum og arbeider til daglig som statistiker.

I fullstendig villrede

Media er fulle av bekymring for den greske statsgjeldas virkning på børskursene verden over.

Uroen når nå nye høyder etter den dramatiske nyheten om at statsminister Giorgos Papandreou vil avholde folkeavstemning om krisepakka som vil nedskrive landets gjeld. Da er det oppstått tvil om grekerne vil gå med på betingelsene, og om EU og IMF vil utbetale kriselån.

Les: - Børsen kan falle 25 prosent

Men krisepakka forplikter også til ytterligere nedskjæringer i det kriserammede landet. Så hva tenker folk flest i landet?

- Vi er i fullstendig villrede, sier Silia Vitoratou på telefon fra Aten.

- Vil gjøre oss medskyldig

Silia Vitoratou mener grekerne trenger nye politikere, ikke folkeavstemning. Foto: Privat.Silia Vitoratou mener grekerne trenger nye politikere, ikke folkeavstemning. Foto: Privat.

- Statsministeren har sikkert tenkt at en folkeavstemning er lurt. Men nyvalg er det vi trenger, sier Vitoratou, og legger til:

- Folkeavstemningen dreier seg ikke om å la folket avgjøre, men å gjøre dem medskyldige.

- Vi vanlige innbyggere er ikke eksperter og kan vanskelig forholde oss til nyhetene som kommer hele tida - samtidig som vi må jobbe 10-15 timer hver dag for å tjene 500 euro måneden, sier Aten-kvinnen.

Les også: Rikker seg ikke etter krisemøte

- Nyvalg med én gang

- Den eneste måten å komme videre på, er å utskrive nyvalg øyeblikkelig, mener Silia Vitoratou.

Fredag er det en teoretisk mulighet for at hun får sitt ønske oppfylt. Da har statsminister Papandreou tillyst en avstemning om tillit til seg selv og regjeringen.

Papandreous eget sosialdemokratiske parti Pasok er riktignok splittet i synet på folkeavstemningen statsministeren plutselig varslet.

Men de færreste tror at et flertall vil gå for mistillit og dermed nyvalg, og selv bli stilt overfor utsiktene til å ta ansvar i dagens situasjon.

Har ingen alternativer

Uten at jeg får vite scenariene ved å si ja eller nei, kan jeg ikke ta stilling.

- Hvorfor dette kravet om folkeavstemning hvis dere uansett ikke stoler på noen partier?

- For det første ville det gi en følelse av at folk har noe de skulle ha sagt. Det ville være et tegn på demokrati. Dernest antar jeg at det ikke ville bli ett sterkt parti etter valget, men flere som deler makta og samarbeider for å få oss ut av dette rotet.

- Vi er møkk lei det korrupte systemet. Selvsagt er vi velgere medansvarlige også, fordi vi i årtier tolererte dette, legger hun til.

Se reaksjonene: Her hagler steiner og bensinbomber

Politikere må være hjemme

- Hva syns du om en nasjonal samlingsregjering som det har vært snakk om nå?

- Det må komme etter valg, ikke før. Hvordan kan du få 350 mennesker som ingen vil ha, til å danne en nasjonal kriseregjering? repliserer Vitoratou.

Hun forteller at parlamentarikerene ikke lenger kan gå ut på byen for å spise middag. Folk er for rasende på dem.

- Totalt forvirret

- Vi alle svært bekymret, og veldig villige til å gjøre noe for å komme ut av uføret. Men ingen vet hva vi skal gjøre. Vi er totalt forvirret. Det eneste vi vet sikkert, er at livene våre dag for dag blir vanskeligere og vanskeligere.

- Hva innebærer krisepakka for folk flest, sammenliknet med en situasjon uten?

- Følelsen er at lånene ikke er til for å betale lønn og pensjoner eller for å hjelpe folk, men tvert imot for å hjelpe banker.

- Bør Hellas akseptere lånepakka eller ikke?

- Nå spør du om akkurat det samme som Papandreou gjør, svarer Silia Vitoratou og beskriver:

- Det er som om du skulle spurt hvem som helst om en syk pasient skulle ha den ene eller andre behandlingen. Uten at jeg får vite scenariene ved å si ja eller nei, kan jeg ikke ta stilling.

Populært