Meny

Assange kan bli utlevert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WikiLeaks grunnlegger Julian Assange tapte ankesaken og kan dermed utleveres fra Storbritannia til Sverige.
Julian Assange og WikiLeaks
* Julian Paul Assange ble født 3. juli 1971 i Townsville i Queensland, nord i Australia.


* Han var aktiv som hacker fra 1980-tallet og har livnært seg som programmerer og utvikler av gratis programvare.

* I desember 2006 var han med å grunnlegge WikiLeaks, som publiserer dokumenter som er hemmeligstemplet eller på annet vis holdt tilbake fra offentligheten på sin nettside. Han er en av organisasjonens talsmenn og sjefredaktør for nettsiden.

* WikiLeaks har fått internasjonal oppmerksomhet ved å legge ut tusenvis av hemmeligstemplede dokumenter fra en rekke land. USAs myndigheter truer med å rettsforfølge Assange.

* WikiLeaks stanset i oktober publiseringen av dokumenter på grunn av pengemangel, som følge av økonomisk blokade fra amerikanske finansselskaper. Nettstedet konsentrere seg isteden om å samle i penger til å fortsette virksomheten.

* Assange er anklaget for flere tilfeller av overgrep mot to kvinner i Sverige. Svenske myndigheter har begjært ham utlevert fra Storbritannia, der han oppholder seg.

(Kilde: NTB)

Det kunngjorde lagmannsretten i London onsdag formiddag, ifølge AFP. Svenske myndigheter har bedt om å få Assange utlevert for å avhøre ham om voldtektspåstander.

Se video: Kaos da Assange ankom retten

Den 40 år gamle australieren, hvis varslernettsted har vakt harnisk blant regjeringene i en rekke land, ble pågrepet i Storbritannia i desember. En lavere rettsinnstans besluttet i februar at Assange skulle utleveres til svenske myndigheter. To svenske kvinner har anklaget ham for seksuelle overgrep.

Les også: - WikiLeaks eksistens er truet

Beslutningen utløste en langvarig og bitter ankesak. WikiLeaks-sjefen har levd under strenge kausjonsvilkår. Han har måttet gå med et elektronisk ankelbånd og overholde et strengt portforbud nattestid, ved villaen til en tilhenger øst i England.

Anker

Avgjørelsen har vært utsatt siden anken ble fremmet for lagmannsretten i juli. Det er ikke sikkert onsdagens avgjørelse vil bli siste punktum i spørsmålet om utlevering, men det vil være vanskelig for Assange å anke beslutningen.

Onsdagens rettsavgjørelse innebærer at Assange kan fraktes til Sverige i løpet av ti dager. Likevel vil han neppe ankomme Sverige før tidligst 26. november, melder The Guardian.

Assange har 14 dager på seg til å innlevere en anke til britisk høyesterett, dersom han mener det er et spørsmål av «offentlig viktighet» på spill i saken. Hvis han klarer å overbevise høyesterett om dette vil han trolig fortsette å oppholde seg i Storbritannia under de tidligere kausjonsvilkårene frem til en rettshøring, som neppe vil finne sted før til neste år.

Assanges advokater at de vil anke saken, heter det i en Twittermelding fra BBC News.

Hvis Assange nektes anke vil britisk politi være ansvarlige for å frakte ham til Sverige innen ti dager.

- Politisk motiv

Assange avviser anklagene og hevder de er politisk motivert.

Den tidligere hackeren fanget verdens oppmerksomhet da WikiLeaks offentliggjorde titusenvis av graderte diplomatiske brev. En tidligere amerikansk soldat, som nå sitter fengslet i USA, er mistenkt for å ha lastet ned og lekket disse.

Les også: WikiLeaks fordømmes av storaviser

Men Assange oppnådde også en annen type beryktelse da påstandene om seksuelle overgrep ble fremmet mot ham av to svenske kvinner i august 2010. Ved rettshøringer i juli avviste advokatene som representerte svensk påtalemyndighet at voldtektsbeskyldningene en av kvinnene har fremmet ikke vil være gyldige under britisk lovgivning, slik Assanges forsvarere har hevdet.

- Mannsgris

I en selvbiografi som ble offentliggjort i september avviste Assange på ny beskyldningene om voldtekt.

«Jeg har ikke voldtatt disse kvinnene og kan ikke forestille meg noe som har skjedd mellom oss som kan få dem til å tenke det, utover nag etter hendelsen, en felles plan om å legge en felle for meg eller en forferdelig misforståelse som har vokst frem dem imellom», skrev han.

«Det kan godt tenkes at jeg er en mannsgris av noe slag, men jeg er ingen voldtektsmann. Bare en fordreid versjon av seksualpolitikk ville forsøke å fremstille meg slik».

Les flere nyheter

Populært