Meny

Idrettsskader blant unge koster samfunnet 40 millioner

Håndballandslagets trener Thorir Hergeirsson har en del skadebekymringer foran jentenes VM. Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvert år blir 23.000 barn og unge skadd i konkurransesammenheng. Det koster samfunnet årlig 40 millioner kroner, skriver Adresseavisen.

– Skrekkeksemplene på rovdrift av unge idrettsutøvere er dessverre mange. Og det er trenerne som har hovedansvaret for de mange skadene på idrettsarenaen. Det er de som har den totale oversikten over utøvernes aktivitet, sier Arnhild Skjølberg, fysioterapeut ved Orkanger Fysioterapi & Osteopati.

Skjølberg har fulgt norsk toppidrett tett i mange år, spesielt håndball. Hun ber ledere og trenere ta mer ansvar for å unngå at unge håpefulle blir skadd.

– Statistikken viser at det årlig ødelegges tusenvis av norske ungdommer på idrettsbanen. Og det til tross for at vi aldri tidligere har visst så mye om forebyggende treningsarbeid som vi gjør i dag. Men den kompetansen vi har opparbeidet oss, benyttes dessverre ikke, hevder Skjølberg overfor Adresseavisen.

Forskning viser at jenter er mer skadeutsatt enn gutter. Jentene pådrar seg blant annet alvorlige kneskader tre til fem ganger hyppigere enn guttene. Korsbånd er verstingen. Hvert år ødelegges rundt 1.000 korsbånd. Det tar 12 måneder å komme tilbake for fullt på idrettsbanen etter en slik kneskade. Flere sliter også med ettervirkninger og smertefulle slitasjeskader 15-20 år senere.

– Vi vet at mange av korsbåndskadene kan forebygges og tar skadene på alvor. Nå er det på tide at også trenere og idrettsledere gjør det samme, sier Arnhild Skjølberg.

Les flere nyheter her

Populært