Meny

- Forsvarssjefen velger Ørlandet

JENS PÅ ØVELSE: Bildet er fra da statsminister Jens Stoltenberg var med Forsvaret på øvelse på Ørlandet i fjor. Foto: Forsvaret/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarssjef Harald Sunde går inn for at den nye jagerflybasen skal ligge på Ørlandet i Sør-Trøndelag, melder TV 2.

Dette skal være en foreløpig innstilling fra forsvarssjefens side. Sin endelige anbefaling skal Sunde overrekke forsvarsminister Grete Faremo (Ap) i slutten av november.

Mye står på spill i valget av base for den nye generasjonen kampfly, og Faremo har så langt ikke utelukket noen av de tre kandidatene: Bodø, Evenes og Ørland. Heller ikke en kombinasjon av to baser er formelt skrinlagt.

Dette er imidlertid den dyreste løsningen, og Sunde har flere ganger signalisert at Forsvaret må gå for én base.

Les også: Nye kampfly utsatt til 2018

Forsinket

De nye F-35-flyene skulle etter planen fases inn fra 2016, men på grunn av forsinkelser i utvikling og produksjon i USA, vil hovedleveransene trolig først starte i 2018.

Stortinget har bevilget penger til fire opplæringsfly som skal leveres i 2016, og som skal brukes til å trene opp norske piloter og diverse støttemannskaper. Disse flyene blir stasjonert i USA og vil aldri komme til Norge.

Høyre har ikke tatt stilling til basespørsmålet. Ivar Kristiansen i utenriks- og forsvarskomiteen sier Høyre vil ha svar på en rekke spørsmål før tiden er moden for en beslutning.

Det er ventet stortingsproposisjonen blir lagt fram våren 2012.

Les også: Faremo ønsket Libya-styrker velkommen hjem

Etterlyser svar

– Vi må ha en avklaring på selve flykjøpet, hvilket antall det til slutt blir snakk om, og til hvilken pris. Dessuten vil vi se nærmere på de faglige anbefalingene og hva regjeringen selv foreslår, sier Kristiansen til NTB.

Komiteen er i disse dager på reise i USA og skal torsdag besøke produksjonsanlegget til Lockheed Martin i Texas og snakke med prosjektlederne.

Venstre har allerede bestemt seg og er svært tilfreds med at Sunde angivelig går inn for Ørland.

– Totalt sett er Ørland best egnet. Det er et godt valg med tanke på eksisterende NATO-nærvær. Ørland har infrastrukturen, det er mindre støyproblemer enn i Bodø og det er god nærhet til skytefelt. Dessuten framstår Ørland som det rimeligste alternativet, sier Venstres nestleder Ola Elvestuen.

Les flere nyheter

Populært