Meny

Storberget tilbakeviser voldtektskritikken

Knut Storberget mener at kritikken mot ham er urettferdig (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Knut Storberget mener at tiltakene fra Voldtektsutvalget er fulgt opp.

Justisministeren har ikke fulgt opp hovedforslagene for å bekjempe voldtekt som ble fremmet av Voldtektsutvalget i 2008, skriver VG tirsdag.

Nå reagerer Storberget på kritikken. I en pressemelding tilbakeviser han påstandene.

Les også: Storberget har droppet 9 av 12 voldtektstiltak

- Underlige påstander

- Jeg synes det er underlig at enkelte i den siste tidens debatt fortsetter å påstå at regjeringen ikke har fulgt opp Voldtektsutvalget. Det eneste som skiller regjeringens tiltak fra utvalgets forslag, er at gruppen er en del av Kripos og ikke et eget særorgan. På den måten har vi kunnet trekke veksler på den omfattende kompetansen som Kripos besitter, skriver han.

Flere voldtektsmottak

Justisministereren viser til at det er opprettet flere voldtektsmottak.

- Regjeringen har også fått på plass voldtektsmottak over hele landet, vi har økt minstestraffen for voldtekt fra to til tre år og vi har sørget for rett til fri advokatbistand for ofre som vurderer å anmelde voldtekt, skriver Storberget.

Les også: «Bra menn» mot voldtekt

Tror på mindre mørketall

Han tror, som politiet tidligere har hevdet, at det høye antallet anmeldelser av voldtekter delvis skyldes at flere anmelder voldtekter nå enn før.

Til nå i år har politiet i Oslo mottatt 49 anmeldelser av voldtekt.

- Paradoksalt nok er det et godt tegn at flere overgrepsvoldtekter er blitt anmeldt i Oslo i år enn i fjor. Det er ikke gitt at den faktiske økningen er så stor. Det har alltid vært store mørketall når det gjelder voldtekt, og det er vel så sannsynlig at flere velger å anmelde, mener justisminister Storberget.

- For regjeringen har det vært viktig å bidra til å øke antall anmeldelser ved å sørge for at ofrene som kommer til politiet, møtes med empati og profesjonalitet. Derfor er det nå ansatt egne koordinatorer med ansvar for seksuelle overgrep i alle politidistrikt, skriver han i pressemeldingen.

Tror på nullvisjon

Han har stor tro på å få slutt på voldtektene gjennom tiltak som man har gjennomført i Stavanger tidligere, som samarbeid med kommuneetater, utelivsbransje, drosjenæringen, bedre overvåkning og informasjonskampanjer på asylmottak.

- Jeg våger fremdeles å ha en nullvisjon for overfallsvoldtekt. Sammen må vi sende et signal om at vi ikke finner oss i at voldtektsmenn med et kvinnesyn fra steinalderen skal skape utrygghet i byene våre, sier justisministeren.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært