Meny

Kjempeverdier i norske mineraler:

Vil skape et Statoil for gruvedrift

- Staten bør ta del i disse milliardverdiene, mener LO-leder Roar Flåthen. Trond Giske (bak) fokuserer mer på utenlandske selskaper. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan ligge verdier for 1500 milliarder i norsk berggrunn. LO-leder Roar Flåthen maner Trond Giske til å bygge opp et statsselskap til å ta en stor jafs av framtidig gruvedrift.

- Vi mener det nå er viktig å lage en ny mineralstrategi. Gruvevirksomhet er et område som kan gi sysselsetting og vekst i mange år framover. Da vil vi gjerne ha et statlig selskap til gruvedriften også på fastlandet, sier LO-leder Roar Flåthen.

Utspillet kommer idet nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) starter jobben med å utforme en strategi for økt satsing på utvinning av mineraler. Den skal regjeringen legge fram våren 2012.

Verdien til himmels

Nå ser aktørene for seg en oppblomstring av norsk gruvedrift - så fremt miljøkonflikter og forholdet til samiske rettigheter kan løses.

På et seminar tirsdag om den nye mineralsatsingen, kom spørsmålet opp om staten skal ta del i denne verdiskapingen, eller overlate den helt og holdent til private interessenter.

Les også: 100 millioner til gulljakt i nord.

Ifølge arrangørene, LO, Norsk Arbeidsmandsforbund, Norsk Bergindustri og Norsk Industri, venter verdier for 1500 milliarder kroner på å bli utvunnet av grunnen.

Les også: Freser mot Syd-Varanger gruver.

Giske drar på det

- I Nordsjøen hadde vi fra dag én en strategi for hvordan vi skulle utnytte oljeressursene.

Gruvedrift truer naturen: Det var budskapet til konferansen fra Natur og Ungdom og Greenpeace. Foto: Thomas VermesGruvedrift truer naturen: Det var budskapet til konferansen fra Natur og Ungdom og Greenpeace. Foto: Thomas Vermes

Nå må staten, som i Nordsjøen, ha en klar politisk strategi fra dag én for hvordan vi skal utnytte mineralressursene.

Det sa Flåthen på tirsdagens konferanse i Oslo om hva som kan ligge av verdier i norske fjell.

Men responsen fra Giske er vag.

Store Norske stor i Norge?

- Vi forventer oss ny konsesjon for Store Norskes kulldrift på Svalbard. Noe annet ville være en katastrofe. Med Store Norske har vi et stort statlig norsk selskap med kompetanse i arktiske områder, med veldig fokus på miljø. Vi kunne tenke oss Store Norske også til gruvedrift på fastlandet, sier Flåthen..

- Da må det være politisk vilje. Eieren må være villig til å ha én statlig aktør som kan være bærebjelke i utviklingen sammen med andre, mener LO-lederen.

Store Norske eller intet

- Vil du høre på LOs råd og bygge opp stor statseid gruvedrift på fastlandet, Trond Giske?

- Jeg hører alltid på LO og vurderer forslaget om Store Norske som et konstruktivt innspill. Men før jeg tar stilling til det, skal vi lage mineralstrategien til regjeringen, sier næringsministeren til ABC Nyheter.

- Strategien skal ta for seg alle forhold fra forskning og utdanning, til kapitaltilgang, legger han til.

- Skal den norske staten være med å skaffe kapital til gruvenæringa, i form av eierskap?

- Jeg tror ikke vi skal starte et eget norsk gruveselskap. Skal det være et statlig engasjement, må det bli gjennom Store Norske. Men det har vi ikke tatt stilling til ennå, sier Giske.

Les også: Nå sier samene ja til gruvedrift.

Giske vil ha utenlandsk

Giske var derimot utvetydig i sitt ønske om å få inn utenlandske selskaper til å utvinne mineraler i Norge.

- Jeg tror uansett det vil bli mange utenlandske aktører, akkurat som vi gjorde da vi startet oljeutvinningen. De sørget for å overføre teknologi og kunnskap til oppbygging av norsk industri. Også nå skal vi ønske de utenlandske selskapene hjertelig velkommen, sa Giske til forsamlingen.

- Forskjell fra Nordsjøen

LO-leder Flåthen påpeker imidlertid overfor ABC Nyheter at utenlandske selskapers engasjement i gruvedrift framover ikke vil innbringe staten de samme store fordelene som da petroleumsvirksomheten i Nordsjøen kom i gang.

Der ble også de utenlandske aktørene beskattet så hardt at det ikke kan kopieres nå.

- Det er ikke samme muligheter på avkastning og beskatning. Men det er viktig å ha rammevilkårene for utenlandske selskapene, sier Flåthen.

Les flere nyheter.

Populært