Meny

Henlegger anmeldelse av forsvarssjefen

POLITIET HAR HENLAGT anmeldelsen av forsvarssjef Harald Sunde etter en måneds vurdering. Det var HVs nedlagte elitestyrke som anmeldte generalen i høst. Forsvarsdepartementet vil heller ikke forfølge et krav om ordensstraff. Foto: Forsvarets mediearkiv

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet dropper anmeldelsen av forsvarssjef Harald Sunde. Men de HV-tillitsvalgte påklager nå dette.

I august i år ble forsvarssjefen anmeldt av sine egne etter at flere fagforeninger i Forsvaret hadde hatt samarbeidsproblemer med ham. I anmeldelsen ble forsvarssjefen anklaget for å ha drevet sensur av egne ansatte, og for brudd på arbeidsmiljøloven.

Anmeldelsen fra elitesoldatene i HV-016 ble levert 8. august, og allerede 9. september var politiet ferdig med sin vurdering.

At saken er henlagt fremkommer i et brev fra Forsvarsdepartementet (FD) til Thomas Lund Nielsen, som var tillitsvalgt for spesialstyrken som ble lagt ned før nyttår.

Vi vil gå hele veien med dette. Avgjørelsen er påklagd og på vei tilbake til Oslo statsadvokatembede, sier Lund Nielsen til ABC Nyheter.

– Dette er en alvorlig sak, og vi vil følge dette videre, sier han.

– Forsvaret er kjent med politiets henleggelse, men ønsker ikke å kommentere saken ytterligere, sier oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, Forsvarssjefens talsperson, til ABC Nyheter.

Forfølger ikke saken internt

I brevet fremkommer det også at departementet heller ikke finner noen grunn til å gi forsvarssjef Sunde noen påpakning:

«Når det gjelder spørsmålet om ileggelse av ordensstraff i medhold av tjenestemannsloven §14, er det departementets vurdering at det på bakgrunn av den foreliggende informasjon ikke er grunnlag for å forfølge saken ytterligere», heter det.

Men heller ikke dette slår HV-016s tillitsmann seg til tåls med.

- Nei, dette kan havne enten i Stortinget eller for Ombudsmannen for Forsvaret, sier Lund Nielsen.

Les også: Avviser påstander om Heimevernet

De tillitsvalgte mente general Sunde hadde brutt både militære og sivile lover. I anmeldelsen (ekstern lenke) heter det at han «ikke forholdt seg til bestemmelsene om medbestemmelse i arbeidslivet».

Forsvarssjefen ble også anklaget for å ha sensurert lokale HV-sjefer da striden om avdelingen raste som verst i fjor.

– Anmeldelsen handler om hans ytringer i det offentlige rom. Han sa at HV-016 var ute av kontroll og fant på egne oppdrag, samtidig som han gir de som kan motsi dette munnkurv. I tillegg følges ikke arbeidslivets regel om medbestemmelse, sier Lund Nielsen.

Sterke beskyldninger

Mens striden om elitestyrkens fremtid fortsatt raste i fjor høst, beskyldte forsvarsledelsen og de tillitsvalgte hverandre også gjensidig for brudd på taushetsplikten.

Les også: Gransker HV-tillitsvalgte

Forsvarets sikkerhetsavdeling ble satt til å granske HV-016s bruk av skjermingsverdig informasjon i sin argumentasjon, mens Lund Nielsen mente både forsvarssjefen og forsvarsministeren røpte taushetsbelagt informasjon i nyhetsmedia.

Da HV-016 ble lagt ned fikk personellet tilbud om en overføring til HVs ordinære styrke. Mange av dem valgte da å si opp sitt engasjement i Heimevernet.

Les flere nyheter her

Populært