Meny

Kinas vei mot egen romstasjon

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina skjøt tirsdag opp en ubemannet romkapsel. Den skal kobles sammen med en annen modul, et viktig skritt mot det kinesiske målet om landets første romstasjon innen 2020.

Shenzhou VIII ble skutt opp fra Gobiørkenen nordvest i Kina i 23-tiden mandag (norsk tid), tirsdag morgen i Kina. Den ble skilt fra bæreraketten omkring 200 kilometer over jordoverflaten, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua ifølge AFP.

Se oppskytningen her


Romkapselen skal etter planen kobles sammen med den eksperimentelle modulen Tiangong-1, eller «Det himmelske palass», i løpet av to dager. Sammenkoblingen er et viktig skritt i Kinas ambisiøse romprogram.

28.000 km/t

Evnen til å gjennomføre slike sammenkoblinger er avgjørende for Kinas planer om å bygge en romstasjon der astronautene kan bo i flere måneder, slik de gjør på Den internasjonale romstasjonen.

Les også: Ingen dårlig ånde for kinesiske astronauter

Teknologien er vanskelig å mestre da de to farkostene, som plasseres i samme bane og beveger seg rundt jorda i 28.000 kilometer i timen, må kobles sammen på en måte der man unngår at de ødelegger hverandre.

Kina betrakter romprogrammet som et symbol på landets globale betydning, økende teknologiske ekspertise og kommunistpartiets evne til å snu den økonomiske utviklingen i det en gang så fattige landet.

Les også: - Romvåpen uunngåelig

Romstasjon i 2020

Kina startet sitt bemannede romprogram i 1990 etter kjøp av russisk teknologi. I 2003 ble Kina det tredje landet i verden som klarte å sende mennesker ut i rommet, etter Sovjetunionen og USA.

I september 2008 gjennomførte astronautene i Shenzhou VII Kinas første romvandring.

Likevel henger Kina etter i romkappløpet. Amerikanerne og russerne gjennomførte en sammenkobling av den typen Kina nå skal få i stand allerede på 60-tallet.

Les også: Kina vil bygge observatorium på månen

Kina håper å ha en romstasjon i bane innen 2020. Den skal være i stand til å huse astronauter i lange tidsperioder. Romstasjonen vil etter planen bestå av en modul, to laboratorier, et fraktskip og en bemannet rakett, ifølge statlige medier.

Les flere nyheter

Populært