Meny

UD godkjente eksport av norsk dataprogram til Gaddafis elitestyrker

For to år siden godkjente norsk UD at et norskutviklet dataprogram ble eksportert til Muammar Gaddafis elitestyrker i Libya. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utenriksdepartementet (UD) godkjente i 2009 at et norskutviklet dataprogram ble eksportert til Muammar Gaddafis elitestyrker i Libya.

Programvaren var en del av et britisk kommunikasjonssystem som skulle eksporteres fra Storbritannia til bruk i den såkalte 32. brigade, en hæravdeling bestående av Muammar Gaddafis mest betrodde menn, skriver Aftenposten.

Brigaden skal ha vært direkte involvert da opprøret ble forsøkt slått ned i Misrata og hovedstaden Tripoli, hvor tusener av mennesker ble drept.

– Vi var veldig skeptisk da vi først fikk henvendelsen fra General Dynamics UK. Vi er alltid skeptisk til å levere lisenspliktige produkter til land utenfor NATO, sier salgs- og markedsdirektør Egil Andersen i selskapet Teleplan Globe.

Les også: Hevder å ha funnet atomvåpen i Libya

Han mener det var et annet politisk klima mellom Vesten og Libya på den tiden kontrakten ble inngått, men sier at saken er svært beklagelig.

– Vi tar selvkritikk. For oss vil denne saken bli en viktig referanse i fremtidige vurderinger, sier han.

UD vil ikke kommentere saken med henvisning til taushetsplikten.

Det var det engelske firmaet General Dynamics UK som leverte systemet til Libya. Selskapet er for tiden i hardt vært i Storbritannia for eksport av militært materiell til Libya.

Les flere nyheter her

Populært