Meny

Datatrøbbel kan sette stopper for lang terrordom

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik kan ikke dømmes til lengre fengselsstraff enn 21 år etter den nåværende terrorparagrafen. Årsaken er at den nye terrorlovgivningen med 30 års strafferamme ikke er innført to år etter at den ble vedtatt.

Justisminister Knut Storberget (Ap) lovet rask iverksetting da Stortinget gjorde det endelige vedtaket av ny straffelov i 2009.

Politikerne vedtok blant annet ny terrorparagraf og økte maksimumsstraffen i Norge fra 21 til 30 år for terror. Det er denne terrorparagrafen Behring Breivik foreløpig er siktet etter. Men ifølge Adresseavisen er politiets datasystemer utdaterte og ikke i stand til å håndtere den nye loven, noe som skal være grunnen til at loven ikke har trådt i kraft.

Kan ta flere år

– Det krever store endringer i politiets systemer for å få innført dette, sier direktør Tor Langbach i Domstolsadministrasjonen i Trondheim.

Han regner med det fortsatt vil ta noen år før den nye straffeloven er innført.

Nestleder Tove Selbekk i Den nasjonale støttegruppen etter 22. juli-hendelsene reagerer kraftig på opplysningene.

– Det høres veldig merkelig ut. Det kan ikke være slik at en vedtatt lov ikke er iverksatt på grunn av gamle datasystemer. Det holder ikke, sier Selbekk.

Les også: Vil ha Breivik på videolink fra fengselet

Justisdepartementet ble allerede i 2006 varslet om dataproblemene og nødvendigheten av nye investeringer av daværende politidirektør Ingelin Killengreen. Justisminister Knut Storberget (Ap) har imidlertid ikke prioritert IKT-systemene, noe han selv skal ha innrømmet i en høring i Stortinget i fjor.

Kan dømmes etter annen paragraf

Behring Breivik kan fremdeles dømmes til 30 år hvis påtalemyndigheten finner å kunne benytte paragraf 102 om forbrytelser mot menneskeheten.

Der heter det at «den som i et utbredt eller systematisk angrep rettet mot sivile begår overgrep, kan straffes med fengsel i inntil 30 år».

Ekspertene har vært uenige om denne paragrafen kan benyttes i dette tilfellet.

Les flere nyheter her

Populært