Designerhuset i Røyken fikk ny toppetasje

HATTEN AV FOR VILLA DYSTHE / WØLLO: Her er taket løftet av villaen og den nye toppetasjen er klargjort for at taket skal heises på huset på nytt. Heiseoperasjonen ble utført av kranfirmaet T.O.Bull. FOTO: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Designerhuset i Røyken fikk ny toppetasje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Industridesignerparet Kathinka Dysthe og Even Wøllo heiste bort taket og bygget ny toppetasje på Røyken-huset. Så ble det gamle taket heist på plass og alle rom malt og nyinnredet.

De ville ha mer plass og lys inn femtitallshuset sitt på Nærsnes i Røyken Dette er samme problemstiling som møtte eierne av Bygdøy-boligen , Kongsberg-huset , Asker-huset og sveitservillaen på Norstrand.

Men de to designerne gikk frem på sin egen, utradisjonelle måte. De rett og slett prebygget en ny bæring til en ny toppetasje til huset. Så bestilte de en kranbil som kunne heise vekk taket.

Svevende tak

Med taket hengende i løse luften satte eierne opp den nye bæringen som lå klar, og så kunne det gamle taket heises på plass igjen.

- For en stakket stund hadde huset vårt "kabriolet". Etter at veggene til Even var på plass, hadde vi vips en ny toppetasje i boligen, sier Kathinka til bonytt.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fordoblet huset

- Det høres enkelt ut, og det var det. Men for sikkkerhets skyld hadde vi på forhånd konsultert en arkitekt som kunne beregne alt det tekniske som hører med til slik omfattende operasjon, utyper Kathinka.

- Med dette økte vi husets grunnflate fra 59 kvm til 120 kvm. Vi fordoblet altså plassen vår.

Industridesigner Even Wøllo tok seg av den nye romdisponeringen, blant annet rokering av væresler i boligen mens kvinnen i huset tok ansvar for interiøret, møblering, farger og styling.

- Det er slike ting som skaper varme i et hjem, mener Kathinka.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvitt mot hvitt

På grunn av beliggenheten ved sjøen ville hun ha hvitt som en fast, homogen ramme i huset. Den er en fast base for alt annet i boligen.

I tillegg ble både den gamle og den splitter nye toppetasjen i full høyde åpnet fullstendig.

Både tak og vinduskarmer malte hun i en klar hvitfarge med glansgrad "80". Dette gir blanke, speilende flater, slik som det finnes mange eksempler på i trehus langs kysten, sier Dysthe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forstørrer huset

- De blanke takene får rommene våre til å virke større og høyere enn de virkelig er. Blanker flater gir den samme forstørrende virkning som det speil gir.

Kun fondveggen i stuen har fått en annen farge enn hvit. Den er ren lyseblå, altså ikke skitten funkisblå og er utpreget lett og elegant.

Gulvene ble malt med flere strøk hvit oljemaling. De er ikke speiblanke som taket. Dette ville gjort dem for glatte.

- Jeg synes hvitt, sagt på en litt høytildelig måte åpner horisonten og sinnet. I mosetning til mørke, dystre farger skaper hvitt vidsyn.

- Noen påstår at hvitt er en kjedelig farge. Det er jeg uenig i. Hvitt finnes i et uttall av varianter og fargen er utmerket som en visuell ramme til det meste.

Bader i hvitt og treverk

Badet er også lyst og vennlig. Her har designer Wøllo laget et baderomsmøbel i eik. Eik er for øvrig et materiale som er brukt som et gjennomgangstema i hele huset. Slik knyttes de ulike rommene i boligen sammen til en helhet.

Se mer:

Huset i Ski ble reddet av tilbygg

Hytta har nedgravde soverom

Se over 1000 inspirerende interiørbilder

Få Klikk Boligs nyhetsbrev

Denne saken ble skrevet for Bonytt av klikk.no.

Les flere nyheter