USA stanser pengestøtte til UNESCO

UNESCOs generalkonferanse vedtok å gi palestinerne medlemskap mandag. Søknaden er et ledd i palestinernes arbeid for å anerkjennes som egen stat. Israel kritiserer beslutningen i UNESCO, og sier det ikke bedrer muligheten for å komme fram til en fredsavtale. Foto: REUTERS/SCANPIX
UNESCOs generalkonferanse vedtok å gi palestinerne medlemskap mandag. Søknaden er et ledd i palestinernes arbeid for å anerkjennes som egen stat. Israel kritiserer beslutningen i UNESCO, og sier det ikke bedrer muligheten for å komme fram til en fredsavtale. Foto: REUTERS/SCANPIX

UNESCO har gitt den palestinske selvstyremyndigheten fullt medlemskap. Norge støttet vedtaket, mens USA reagerer med å trekke støtten til organisasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall av medlemslandene stemte for å gi palestinerne medlemskap i organisasjonen på generalkonferansen i Paris mandag.

FNs kulturorganisasjon UNESCO er den første av FNs organisasjoner som har gitt palestinerne fullt medlemskap på linje med andre stater. Det skjer etter at palestinernes president Mahmoud Abbas i september i år leverte søknaden om å bli fullverdig medlem av FN.

Les også: Norge stiller seg bak palestinerne

– At Palestina får bli en del av UNESCO, er en seier for våre rettigheter og for rettferdighet og frihet, sier en talsmann på vegne av Abbas.

Trekker støtten

Noen timer etter vedtaket ble det kjent at USA stopper sin økonomiske støtte til FN-organisasjonen. USA skulle bevilge 60 millioner dollar, omkring 330 millioner kroner, til UNESCO i november, men kommer nå likevel ikke til å gjøre det, ifølge USAs utenriksdepartement.

USA har ikke noe annet valg enn å stanse støtten på grunn av det amerikanske lovverket, ifølge Victoria Nuland, som er talskvinne for amerikansk UD.

Les også: Palestinerne jubler for FN-søknad

Samme melding kom fra israelsk hold etter avstemningen.

– Jeg tror ikke vi kommer til å fortsette å betale vårt årlige bidrag, men at vi kommer til å følge amerikanerne, som vil fjerne om lag en firedel av UNESCOs budsjett, sa Israels UNESCO-ambassadør Nimrod Barkan.

– Ensidig og forhastet

USA og Israel mener det palestinske UNESCO-medlemskapet vanskeliggjør fremtidige fredsforhandlinger.

– Dette er en ensidig palestinsk manøver som ikke vil føre til endringer på bakken, men bare gjør det enda vanskeligere å komme fram til en fredsavtale, het det i kunngjøringen fra Israels utenriksdepartement.

Mens USA kan stanse palestinernes søknad om fullt FN-medlemskap med veto i Sikkerhetsrådet, hadde landet ikke samme makt i UNESCO.

– Vedtaket er forhastet og undergraver verdenssamfunnets felles mål om en omfattende, rettferdig og varig fred i Midtøsten, sa talsmann for Det hvite hus, Jay Carney.

Den siste forhandlingsrunden mellom israelerne og palestinerne havarerte i fjor høst, etter uenighet om Israels fortsatte byggevirksomhet i bosetninger på palestinsk jord.

Kulturarv

UNESCO-medlemskapet åpner for at palestinerne kan søke om å få historiske steder lagt til på FN-organisasjonens verdensarvliste. Enkelte av disse stedene er allerede omstridte, ettersom israelere og palestinere er nært knyttet til flere av de samme religiøse og historiske stedene i området.

Norge var blant de 107 landene som stemte for et palestinsk medlemskap i kulturorganisasjonen.

– Gjennom vår stemmegivning bekrefter vi at de palestinske forventningene og behovene når det gjelder beskyttelse av deres nasjonale kulturarv, er legitime, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

– Det er viktig at det internasjonale samfunn og palestinske myndigheter sammen styrker kontrollen over den kulturarven som ligger på det palestinske territorium, og som er truet av uklare grenser, forsetter han.

Norske myndigheter understreker at støtten til palestinernes UNESCO-medlemskap ikke er noen formell norsk anerkjennelse av Palestina som stat.

Ulike meninger

Under avstemningen i kulturorganisasjonen var 14 land imot et palestinsk medlemskap, mens 52 land avsto fra å stemme.

De skandinaviske landene endte med hver sine løsninger. Mens Norge stemte for, valgte Sverige å gå imot forslaget, mens Danmark ikke avga noen stemme.

Blant de andre landene som stemte for var Brasil, Russland, Kina, India, Sør-Afrika og Frankrike. USA, Canada, Tyskland stemte imot, mens Storbritannia avsto fra å stemme.

Les flere nyheter

Personvernpolicy