Facebook sensurerer brystkreft-bilder

Dette bildet av Ellen Gondala ble for sterk kost for Facebook. Foto: Michael D. Colanero
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bilder av brystene til kvinner som overlevde brystkreft stemples som pornografi av Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ellen Gondala (47) fikk brystkreft allerede i 20-årene. Fort kort tid siden lot hun seg fotografere toppløs mens brystene hennes var dekket av maling. Arrene fra operasjonen mange år tilbake ble omgjort til bambus og sommerfugler. Gondala hadde aldri følt seg så vakker, sier hun til The Palm Beach Post.

Men Facebook mener bildene av Gondala er upassende og i strid med reglementet til det sosiale nettstedet. Bildene, samt kommentarene som fulgte med, ble derfor slettet uten forvarsel.

Les også: - Jeg vil ikke la meg screene

- Dette er et slag i trynet på alle overlevende etter kreft og går langt utover vårt prosjekt, skriver Michael D. Colanero, fotografen bak prosjektet, i en e-post til ABC Nyheter.

- Gått for langt

Her hjemme opplevde Aftenposten å bli sensurert da de la ut et bilde av Fridtjof Nansen i nettoen i forbindelse med en ny bok. Bildet ble etter kort tid slettet fra avisens Facebook-side, og Aftenposten ble truet med utkastelse hvis noe tilsvarende skulle skje igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Colanero mener Facebook-sensuren har gått for langt og krever en unnskyldning fra selskapet.

- Dette er ikke mer enn du ser på stranden eller på et kjølig kjøpesenter hvor en kvinne er iført en silkebluse, sier kunstneren til The Daily Mail.

Les også: Nøtter kan hjelpe mot brystkreft

Han sier han ønsker at bildene skal kunne henge på barneavdelinger på sykehus, og at han derfor har gjort alt han kan for at bildene skal være ikke-seksuelle. Han sier bildene gjør inntrykk på folk og at han derfor ønsker å spre dem til et større publikum på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Folk kommer inn på galleriet, legger hånden på bildene og gråter. De føler empati og blir mer bevisst, sier han.

Stolt over bildene

25 kvinner som alle har overlevd brystkreft har latt seg avbilde i prosjektet «Breast Cancer Awareness Body Painting». Kampanjen bruker kroppsmaling for å sette fokus på brystkreft, og for å vise at kvinner fremdeles kan være stolte av kroppen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg gikk hjem, rev av meg skjorten og viste meg frem for datteren min. Hun var så stolt av meg. Det var en fantastisk følelse, forteller Gondola, som stolt la ut bildene av seg selv på Facebook.

Les også: Færre dør av brystkreft

Kvinner fra hele USA har deltatt i prosjektet, og en kvinne tok turen helt fra Australia til Florida for å la seg fotografere. De fleste bildene har blitt slettet fra Facebook.

Såret etter sletting

- Som en som har overlevd kreft to ganger er jeg såret og fornærmet, uttaler Jamie Inman.

- Det er uttalige Facebook-annonser som viser kvinner i seksuelle positurer langt mer avslørende enn bildene mine. Samtidig viser millioner av menn sine nakne overkropper på Facebook uten å ha noe å frykte.

Hun mener Facebook opptrer uansvarlig og til hinder for folkeopplysning.

- Som advokat og foredragsholder er jeg bestemt på å snakke ut mot et av de største nettverkene i verden som står mellom mennesker og informasjon som kan spare liv.

Les også: - Nikotin knyttes til brystkreft

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse til Daily Mail skriver Facebook-talsmann Andrew Noyes at «bildene som ble fjernet krenket vår erklæring om rettigheter og ansvar, som forbyr bilder av nakne mennesker. Reglementet er utformet for å sikre at Facebook forblir et trygt, sikkert og pålitelig miljø for alle brukere».

Tilhengerne av kampanjen har nå stelt i stand en underskriftskampanje i et forsøk på å presse Facebook til å tillate bildene.

Se video om prosjektet:



Se flere bilder fra kampanjen på Flickr

Hva synes du om Facebooks sensur? Skriv gjerne en kommentar.