- Storberget må granske vennskapet

- Vennskapet mellom kommisjonens leder og PSTs sjef, kan gi grunnlag for søksmål på grunn av inhabilitet, sier Arne Treholts advokat Harald Stabell. Foto: Scanpix
- Vennskapet mellom kommisjonens leder og PSTs sjef, kan gi grunnlag for søksmål på grunn av inhabilitet, sier Arne Treholts advokat Harald Stabell. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Treholts advokat ber justisministeren granske om vennskapet mellom Helen Sæter og Janne Kristiansen førte til avslag på søknaden om gjenopptakelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helen Sæter er leder av gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker mens Janne Kristiansen er sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

- Deres vennskap kan gi grunnlag for inhabilitet, sier Harald Stabell.

Flere advokater bekrefter overfor ABC Nyheter at de kjenner til det årelange vennskapet mellom Helen Sæter, leder av Gjenopptakelseskommisjonen, og forgjengeren Janne Kristiansen som nå er sjef for Politiets sikkerhetspoliti (PST).

De to vennene vil derimot ikke si noe om saken i dag.

- Janne Kristiansen ønsker ikke å svare på detaljspørsmål knyttet til hennes relasjoner med Helen Sæter, sier PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til ABC Nyheter.

- Jeg kommer ikke til å kommentere dette, sier også Helen Sæter mandag morgen.

For to dager siden bekreftet Sæter derimot at de to var venner. Dette vennskapet er mer enn ti år gammelt og stammer fra tiden de begge jobbet ved Moss tingrett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arne Treholts advokat Harald Stabell reagerer og mener vennskapet kan ha spilt en rolle da Gjenopptakelseskommisjonen behandlet den spiondømtes begjæring om ny sak.

- Justisdepartementet bør granske

Leder i kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker Helen Sæter. Foto: Berit Roald / ScanpixLeder i kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker Helen Sæter. Foto: Berit Roald / Scanpix

- Vennskapet kan være grunnlag for feil saksbehandling grunnet inhabilitet, noe som kan gi grunnlag for et søksmål mot kommisjonen, sier Stabell til ABC Nyheter.

- Treholt vurderer dette allerede på grunn av avgjørelsen – og uavhengig av habiliteten. Dette aktualiserer søksmålsproblematikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når det er erkjent et vennskap, er det naturlig å gå dypere inn i dette. Helen Sæter og Janne Kristiansen bør oppklare dette overfor Justisdepartementet. Habilitet er viktig i enhver sak, og ikke minst i Treholt-saken.

- Ønsker Justisdepartementet en oppklaring, så vil Janne Kristiansen antageligvis gi det. Hun forholder seg til Justisdepartementet, ikke til Harald Stabell, sier kommunikasjonsdirektør Hugubakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-nestor Carl I Hagen støtter Harald Stabells krav.

- Ja, kan det stilles spørsmål ved en dommers habilitet, så må en jo fratre. Justisdepartementet må få en større forståelse for habilitetsproblemer, ikke bare de rettslige sidene, men også de psykologiske, sier han.

På et seminar i helgen uttrykte Hagen sterk kritikk av Gjenopptakelseskommisjonen som han mente ikke levde opp til forventningene.

Les også: Hagen og Treholt på samme lag

Han brukte da Treholt-saken som eksempel på en sak hvor det i offentligheten var sterk tvil, og at det ut fra et rettssikkerhetssynspunkt ville vært fornuftig å gjenoppta saken.

- Janne Kristiansen og PST var en viktig premissleverandør i den saken, og i tillegg var hun leder av kommisjonen da de behandlet Treholt-saken første gang. Hvis Sæter hadde åpnet for gjenopptakelse, så ville det jo være en indirekte kritikk av Janne Kristiansen, sier Hagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat Stabell minner også om saken rundt Manuela Ramin-Osmundsen som i 2008 måtte trekke seg som barne-og likestillingsminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Måtte gå av etter å ha ført Stoltenberg bak lyset

Det skjedde etter at det ble sådd tvil om vennskapet til Ida Hjort Kraby som Ramin-Osmundsen ansatte som Barneombud.

- Det må ikke være nære personlige koblinger mellom gjenopptakelseskommisjonens leder og leder av PST i en sak som nettopp gjelder PST ved at to tidligere POT-ansatte beskyldes for å ha fabrikert bevis, sier Stabell.

Drakk øl i sommer

Til ABC Nyheter sa Helen Sæter i helgen at det ikke hadde vært kontakt mellom henne og Janne Kristiansen mens Treholt-saken var til behandling.

I dag nekter hun å svare på spørsmål om det var kontakt mellom dem i tiden etter at boken «Forfalskningen» kom ut 9. september i fjor og Kommisjonens beslutning 24. september om å behandle Treholt-saken nok en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Forbannet PST-sjef krever unnskyldning

Kommisjonens nestleder, Gunnar K. Hagen, kan derimot bekrefte at han og Helen Sæter møtte Janne Kristiansen over noen øl på en uterestaurant i Oslo sentrum bare en måneds tid etter at Treholt-saken var avgjort.

- Det var et tilfeldig møte på uteserveringen hos «Plah» i Hegdehaugsveien. Det ville vært unaturlig å ikke sette seg ned, sier Hagen som anslår møtet til å ha vart mellom 30 minutter og en time.

- Men jeg kan ikke huske at Treholt-saken da ble omtalt, sier han.

Helen Sæter sa også til ABC Nyheter lørdag at Treholt-saken ikke hadde vært tema da de møttes på uteserveringen.