Milliardbaby feires på Filippinene

Camille Dalura kikker stolt på datteren Danica. Enn så lenge er den filippinske jenta lykkelig uvitende om at hun er utpekt som et symbol på verdens raskt voksende befolkning. Foto: REUTERS/SCANPIX
Camille Dalura kikker stolt på datteren Danica. Enn så lenge er den filippinske jenta lykkelig uvitende om at hun er utpekt som et symbol på verdens raskt voksende befolkning. Foto: REUTERS/SCANPIX

Ei nyfødt jente på Filippinene feires som et symbol på at verdens befolkning passerer sju milliarder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hun ser så nydelig ut, sa den nybakte moren Camille Dalura etter ha fått datteren i hendene.

Rundt dem sto fotografer, journalister og utsendinger fra FN. Vesle Danica var nemlig på forhånd valgt ut til å symbolisere milepælen som verdens voksende befolkning er i ferd med å passere.

Les også: - Syv milliarder er en vekker

Kake fra FN

Det var håp om at Danica ville komme til verden akkurat ved midnatt lokal tid, men i stedet meldte hun sin ankomst et par minutter før klokka slo tolv. På sykehuset i Manila sto FN-utsendingene klar med kake, mens lokale velgjørere lovet at jenta skal få stipend til å finansiere utdanningen sin.

Flere andre nyfødte andre steder på kloden vil også bli erklært som «baby nummer sju milliarder». Helt bokstavelig er ikke titlene ment, siden ingen vet nøyaktig hvor og når den magiske grensa blir nådd.

FN har beregnet at folketallet i verden mest sannsynlig passerer sju milliarder mandag. Men beregningene er langt fra nøyaktige, og ifølge FN er feilmarginen på minst tolv måneder.

Les også: Lever uten noen form for sosial sikkerhet

Det betyr at den virkelige milliardbabyen ble eller vil bli født et eller annet sted i verden en gang mellom mai i år og mai neste år.

Musikalsk feiring

Usikkerheten ser ikke ut til å legge noen demper på markeringen av 31. oktober som selveste milliard-dagen. FNs befolkningsfond (UNPF) har fått komponert en ny sang for anledningen, med bidrag fra artister fra en rekke forskjellige land.

I Indias mest folkerike delstat, Uttar Pradesh, vil flere forskjellige babyer bli feiret. Hjelpeorganisasjonen Plan International har erklært at den første jenta som kommer til verden i landsbyen Mal utenfor delstatshovedstaden Lucknow er «baby nummer sju milliarder».

Tolv år siden sist

Selv om befolkningsveksten har avtatt noe, er det ikke mer enn tolv år siden folketallet i verden passerte seks milliarder. Også den gang ble det utpekt milliardbabyer som symboliserte milepælen.

En av dem, Lorrize Mae Guevarra, var til stede på sykehuset i Manila natt til mandag da Danica kom til verden.

– Jeg håper at hun, akkurat som meg, vokser opp og blir sunn og frisk og elsket av alle, sa tolvåringen.

Ulike eksperter er svært uenige om hva konsekvensene vil være av at jordas befolkning fortsetter å vokse. Noen frykter at verdens ressurser ikke strekker til og at utviklingen ender med katastrofe. Andre tror teknologisk utvikling, mer fornuftig ressursbruk og jevnere fordeling vil gjøre det mulig å mette stadig flere munner.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy