Mange har kols uten å vite det

I dag har ca. 370.000 personer over 18 år i Norge kols, men svært mange er ikke selv klar over at de har sykdommen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
I dag har ca. 370.000 personer over 18 år i Norge kols, men svært mange er ikke selv klar over at de har sykdommen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Fire av ti personer som har kols, vet ikke at de har sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kols (kronisk obstruktiv lungesykdom) skyldes i de fleste tilfeller røyking. Andre årsaker som kan bidra til sykdommen er hyppige luftveisinfeksjoner i barndommen, astma og svekket lungefunksjon. Arv kan også spille inn.

Sykdommen utvikles gradvis og det kan ta år før de første symptomene melder seg. Forekomsten i befolkningen er økende. I dag har ca. 370.000 personer over 18 år i Norge kols, opplyser Astma – og allergiforbundet.

Les også: - Røyk fra kjøkkenovner en enorm helserisiko

Mandag legger forbundet ut på en landsomfattende informasjonstur, der målet blant annet er gi opplæring om hvordan man kan leve best mulig med kols.

Sammenhengen mellom astma og kols er sterkere enn sammenhengen mellom røyking og kols, ifølge Astma- og allergiforbundet. Dermed blir riktig behandling av astma viktig, også som god forebygging av kols.

En tredel av kols-diagnosene er ikke relatert til egen røyking, men passiv røyking som barn høyner sjansen å for å utvikle kols som voksen.

Å ha astma som barn er mer utslagsgivende enn egen røyking med tanke på å utvikle kols. Og 20 prosent, hvert femte barn har astma i løpet av skoletiden.

Verdens helseorganisasjon (WHO) oppgir at KOLS er den fjerde hyppigste dødsårsaken i verden i dag. Beregninger viser at innen 2020 vil KOLS være den tredje viktigste dødsårsaken internasjonalt. Det skriver Folkehelseinstituttet på sine sider.

Les også: - Kols er arvelig

Les flere nyheter her

Personvernpolicy