Flere elskerinner i nedgangstider

Skal sikre seg: Når omgivelsene er dystre, prøver mannen å få spredd genene sine hos så mange kvinner som mulig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.
Skal sikre seg: Når omgivelsene er dystre, prøver mannen å få spredd genene sine hos så mange kvinner som mulig. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Langvarige økonomiske nedgangstider gjør menn mer utro. Da vil de ifølge ny psykologisk forskning strebe etter å parre seg mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menn er tilbøyelig til å prøve å få seg flere sexpartnere når det over tid er dårlige økonomiske utsikter, slik forholdene nå er både i USA og Europa.

- Menn er biologisk innstilt på strategier for å etterstrebe kortvarige forhold for formering, når de føler seg truet av miljøet, omstendighetene de lever i.

Det sier sosialpsykologen Omri Gillath, som er professor ved Universitetet i Kansas, USA.

Og mer krise kan det bli. Les: - Det klapper sammen igjen.

Sjekking à la Darwin

- Vi er biologisk innstilt på å reprodusere oss. Og miljøet forteller oss hva som er de beste strategiene for å sikre oss at genene våre blir brakt videre.

- I dårligere tider tror vi at menn i større grad vil bryte monogamiets grenser for å parre seg.

Det sier Gillath i en forskningsrapport bygd på evolusjonspsykologi . Det er en gren av psykologien som forsøker å forklare hvordan vi er skrudd sammen ut fra Darwin's utviklingslære.

Mer trofasthet i Norge?

Forskningen hans reiser spørsmål om norske menn er mer trofaste enn sine sørligere artsfeller.

- Når miljøet er trygt, du har nok mat og ting virker slik du ønsker deg, er folk mer troende til å investere i sine eksisterende barn og bli hos sin nåværende partner eller foretrekke mer langsiktige parrings-strategier, framholder Kansas-forskeren.

I Norge passer forholdene til en slik situasjonsbeskrivelse. Noe annet er det i land som Hellas og Portugal. Men kan dårligere økonomiske tider virkelig utløse utroskap?

- Økonomien i dag gir oss signaler om at vi har dårligere sjanser til å overleve. Det er ikke nok penger. Vi vet ikke om vi får arbeid. Det er som å leve på savannen og oppdage at du ikke har nok frukt, og at det for lite byttedyr, svarer Omri Gillath og konkluderer:

- I slike tider kan karer være mer tilbøyelig til å spre sine gener og derfor være svært beredt til sex.

- Fysj for noen krek!

Les debatten om denne saken på ABC Nyheters facebook-side:

- Greit å ha noe å skylde på. Fysj for noen krek!

- gjelder ikke bare i krisetider!

Personvernpolicy