4.500 utviste bor på norske asylmottak

Mange på mottak: Utviste asyslsøkere, blant dem barnefamilier, har bodd opptil sju år på asylmottak her i landet. Illustrasjonsfoto: Tore Meek/Scanpix.
Mange på mottak: Utviste asyslsøkere, blant dem barnefamilier, har bodd opptil sju år på asylmottak her i landet. Illustrasjonsfoto: Tore Meek/Scanpix.

I tillegg kommer alle utlendinger som lever ulovlig i Norge og som oppholder seg utenfor mottakene eller har gått i skjul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

4.452 utviste utlendinger oppholder seg i dag på norske asylmottak.

74 av disse har bodd i Norge i over syv år etter at de skulle ha reist ut. Blant disse er det fem barnefamilier, skriver VG Nett.

En firedel av dem som bor på mottakene, 668 personer, har bodd der i to år eller mer etter at de skulle ha reist ut.

Les også: Gameshow for asylsøkere skaper debatt

Misnøye i departementet

Opplysningene kommer fram i et notat fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som VG Nett har fått tilgang til.

Statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet sier at de ikke fornøyd med at så mange asylsøkere som kunne vært uttransportert fortsatt befinner seg i landet.

– Jeg skulle gjerne sett at det var færre. Hovedproblemet er at mange asylsøkere ikke selv bidrar til å oppklare sin egen identitet, sier Lønseth.

Les: Frp mener asylinstituttet har utspilt sin rolle

Har avtale med hjemlandene

En tredel av asylsøkerne kommer fra land Norge har returavtaler med, slik at det skal være mulig å sende dem ut. Blant disse landene er Afghanistan, Russland og Irak, der norske myndigheter, diplomater og jurister har brukt store ressurser for å få på plass en slik avtale.

Les også: Flest asylsøkere fra sultrammede land

Ifølge politiet er det Justisdepartementets prioriteringer som avgjør hvem som skal sendes ut.

– Uttransporteringer i regi av politiet gjøres i henhold til prioriteringer gitt av Justisdepartementet, skriver fungerende kommunikasjonssjef Cecilie Johansen i Politiets utlendingsenhet (PU) i en e-post til VG Nett.

Les flere nyheter.

Personvernpolicy