Pengesmugler blir ny biskop

Atle Sommerfeldt ble i statsråd fredag utnevnt til ny biskop i Borg.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
Atle Sommerfeldt ble i statsråd fredag utnevnt til ny biskop i Borg. Foto: Heiko Junge / Scanpix

Atle Sommerfeldt ble i statsråd fredag utnevnt til ny biskop i Borg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommerfeldt, som fyller 60 år i neste måned, overtar bispesetet i Borg etter Helga Haugland Byfuglien, som er blitt preses for bispekollegiet. Borg Bispedømme omfatter menighetene i Østfold og Akershus, unntatt Asker og Bærum.

Atle Sommerfeldt er fra Asker. Han har vært generalsekretær i Kirkens Nødhjelp siden 1994.

Smuglet norske penger

Tidligere har han arbeidet som generalsekretær i Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke. Under denne perioden (1993-1994) smuglet han ifølge Bistandsaktuelt norske penger som var bevilget fra Utenriksdepartementet.

Pengene ble smuglet til kirkeledere i Sør-Afrika, som skal ha brukt pengene til å yte hjelp til forfulgte personer. I tillegg skal de ha blitt brukt til å støtte opposisjonen mot apartheidstyret.

Biskopenes førstevalg

Sommerfeldt utnevnes til biskop i Borg med tiltredelse fra det tidspunkt Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet bestemmer.

Sommerfeldt kom bare på tredjeplass i den kirkelige avstemningen om hvem som burde utnevnes til biskop. 10 av 14 medlemmer i Kirkerådet ønsket Paul Erik Wirgenes (51), som leder Kirkerådets avdeling for menighetsutvikling.

Sommerfeldt ble likevel biskopenes førstevalg, sju av de tolv biskopene hadde ham som førstekandidat.

Sommerfeldt blir sannsynlig den siste som utnevnes i kirkelig statsråd. Når Olav Skjevesland går av i Agder og Telemark i 2012, er det ventet at Stortinget har vedtatt en ny kirkeordning som overfører ansettelsesansvaret til Kirken selv.


Les flere nyheter her

Personvernpolicy