Gaddafis familie vil klage NATO inn for ICC

Et C-17-fly over Natos base i Aviano i Italia. Foto: Scanpix/AP.
Et C-17-fly over Natos base i Aviano i Italia. Foto: Scanpix/AP.

Familien til Muammar Gaddafi vil gå til Den internasjonale straffedomstolen ICC og anklage NATO for krigsforbrytelser, opplyser familiens advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigsforbryteranklagen mot militæralliansen leveres på bakgrunn av at familien mener NATOs aksjoner i Libya ledet fram til drapet på Gaddafi i forrige uke, sier advokaten til CNN.

– Alle hendelsene som har skjedd siden februar i år, drapet på Gaddafi, alt dette betyr at vi er i vår fulle rett når vi tar saken til Den internasjonale straffedomstolen, sier advokaten. Familiens anklage vil bli levert i løpet av de neste dagene.

– Nå vil vi vente og se om ICC er et rettssystem som er uavhengig og upartisk, legger advokaten til.

Les også: Vil stille Gaddafis drapsmenn for retten

NATO har svart at oppdraget i Libya er utført i henhold til de relevante resolusjonene i FNs sikkerhetsråd, og at det ikke på noe tidspunkt ble jaktet målrettet på spesifikke individer fra NATOs side.

Militæralliansen startet aksjonene i Libya i slutten av mars, og opplyste denne uka at oppdraget er over 31. oktober.

Gaddafi ble i mai etterlyst av domstolen familien hans nå vil gå til. Gaddafi var anklaget for forbrytelser mot menneskeheten, i likhet med sønnen Saif al-Islam og spionsjef Abdullah al-Senussi, som begge fortsatt er på frifot.

Les flere nyheter

Personvernpolicy