Kongen spøkte om forholdet til statsministeren

Kong Harald leverte sin vane tro det ene lattervekkende poenget etter det andre i sin tale under stortingsmiddagen på Slottet torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Stortingsmiddagen på Slottet:

* Torsdag 27. oktober 2011 holder kongeparet sin årlige fireretters middag for stortingsrepresentantene på Slottet. Kronprinsparet vil også være til stede.

* Det er i år ventet 181 til bords ved middagen i Store spisesal.

* Først på menyen står slottsspeket svinenakke fra Bekkereinan, syltede grønne tomater og tomatgelé fra Bygdø Kongsgård.

* Neste rett er kongekrabbe Varanger, sei og blomkål.

* Så følger lammebryst og carré, bakt jordskokk fra Fredheim gård og Gladheim gård.

* Til dessert får gjestene plommer fra Bygdø Kongsgård og nyr-krem fra Grøndalen gård.

* Stortingsmiddagen ble innstiftet som fast tradisjon av Kong Haakon fra 1906, men har røtter helt tilbake i unionstiden.

* Middagen har vært avholdt alle år, med unntak av årene under andre verdenskrig og når større vedlikeholdsarbeider har gjort det umulig.

* I dag arrangeres middagen gjerne i oktober, kort etter at Stortinget har trådt sammen etter sommerferien, i Store spisesal.* Politikere som er imot monarkiet kan droppe stortingsmiddagen, noe enkelte av SVs representanter har valgt å gjøre, blant annet i 2010.

Kongen åpnet talen under slottsmiddagen med en gjennomgang av den vanskelige tiden etter 22. juli. Stortingsrepresentantene fikk anerkjennelse for godt lederskap.

Kong Harald oppfordret også til å heve blikket og se utover landegrensene i en tid der krig, konflikter og naturkatastrofer preger nyhetsbildet og behovet for medmenneskelighet er stort.

Deretter la kongen elegant om til en muntrere tone.

Museal?

En av de inviterte – statsminister Jens Stoltenberg – var ikke til stede under middagen og har fått kritikk fra ulike hold fordi han heller ville være gjest i underholdningsprogrammet Skavlan, som tas opp i Stockholm samtidig med Slottsmiddagen i Oslo.

Les også: Stoltenberg velger Skavlan foran kongen

Uten å nevne mediestormen rundt dette, sveipet kongen likevel innom forholdet til statsministeren med et smil:

– Neste år runder dronningen og jeg 75 år. I den anledning har regjeringen gitt Nasjonalmuseet i oppdrag å lage utstillinger rundt om i landet med gjenstander fra de kongelige samlinger. Det gleder vi oss veldig til. Den eneste lille nagende ettertanke vi har hatt er om vi selv fra nå av betraktes som museale. Dronningen har rådet meg til å ta dette opp med statsministeren – i all fortrolighet, selvsagt.

Hans forhold til Stoltenberg er i år blitt behørig gjennomgått i mediene, etter at statsministeren ikke inviterte kongen til utdelingen av Krigskorset med sverd på Akershus festning.

Les også: - Nektet kongen å dele ut Krigskorset

Tak over kronen

Flere av poengene i talen hentet kongen fra oppussingsarbeidene på Slottet:

– Det nylig oppførte såkalte tak over takstillaset oppfattes av enkelte som installasjonskunst. Mange turister tror det skal være slik og berømmer Slottets moderne utseende, sa kong Harald.

Han hevdet at en avis har spekulert på om den nye konstruksjonen er bygget for å gjøre det lettere for kongen å komme opp og ned til Slottsbalkongen.

Kongen innrømmet at han gleder seg til å få nytt tak, som vil beskytte både bygning og gjenstander, spare strøm og forhindre istapper:

– Jeg hadde tenkt å føye til litt om planene for de bøttene som ikke lenger behøves til oppsamling av regnvann. Men dronningen mente det ble feil. Det må være en grense for alt, sa hun. Så det avsnittet går dere glipp av.

Les også: Stoltenberg: - Kongen ble ikke nektet å delta

Märthas fest

Kongen nevnte også hvorfor de har fått nye gardiner i Store spisesal.

– Hensikten er slett ikke å stenge verden ute eller hindre innsyn i hva som skjer av alskens festligheter på Slottet. Noen kunne kanskje forledes til å tro det etter et ungdommelig party på Slottet for noen uker siden, hvor noen av dere visstnok også var til stede.

Kongen forklarte videre at gardinenes formål er å skape bedre lydforhold og samtaleakustikk. I tilfelle det skulle skremme noen av gjestene fra å prate videre, hadde kveldens vert følgende forslag:

– Hvis praten rundt bordet mot formodning nå skulle gå helt i stå, kan vi i alle fall snakke om fargene på gardinene.

Kongen avsluttet talen med en vits myntet på gjestenes yrkesgruppe:

– På spørsmål fra læreren om hvilket yrke 16-åringen kan tenke seg, svarer eleven: «Jeg vet ikke! Jeg skifter mening hele tiden!» «Ja vel» sier læreren, «da bør du nok bli politiker eller meteorolog».

Les flere nyheter her

Personvernpolicy