Thailand kjemper mot naturkreftene

En buddhistmunk vasser gjennom flomvannet i Bangkok. Foto: Scanpix/Reuters.
En buddhistmunk vasser gjennom flomvannet i Bangkok. Foto: Scanpix/Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi kan ikke stå imot naturkreftene, konstaterer Thailands statsminister. Både thailendere og utlendinger flykter fra flommen i millionbyen Bangkok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Flommen i Thailand
* Oversvømmelsene i Thailand er de verste på et halvt århundre og skyldes svært kraftig monsunregn.


* 373 mennesker er omkommet siden monsunen begynte i midten av juli. I alt 2,5 millioner mennesker er berørt av flommen.

* Til nå er det først og fremst de nordlige og sentrale delene av landet som har vært ramme.

* Nå har flommen nådd hovedstaden Bangkok, som har 12 millioner innbyggere. Vannet har ødelagt flere diker og har nådd sentrum av byen

* Vannmassene tilsvarende 480.000 olympiske svømmebassenger er ventet å nå hovedstaden til helgen samtidig med at tidevannet er det sesongmessig høyt

(Kilde: Reuters, AFP) (©NTB)

– Det massive flomvannet gjør store ødeleggelser på flere av dikene våre, sier statsminister Yingluck Shinawatra. Hun innrømmer at situasjonen er kritisk.


Elven Chao Phraya har gått over sine bredder, og vannet siver inn i sentrale områder av Bangkok, som har 12 millioner innbyggere.

– Sannheten er at vi er nødt til å la det renne naturlig ut mot havet. Det vi kan gjøre, er å forsøke å håndtere det slik at det flyter sakte, hvis ikke vil alle lide, sier den ferske statsministeren, som startet jobben i august.

Journalistene bet seg merke i at statsministerens stemme skalv da hun kom med uttalelsen torsdag og spurte om hun gråt.

– Nei, jeg har ikke grått og vil heller ikke gjøre det. Jeg vil være sterk og løse dette problemet for Thailands folk, svarte Shinawatra, som leder et land der det ikke er vanlig å vise for mye negative følelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Akkurat nå må vi slippe flomvannet ut til havet så raskt som mulig, og vi trenger en rask plan for gjenoppbygging, sa hun.

Flomferie

Innbyggerne i Bangkok og en rekke andre provinser har fått fem dager fri for å komme seg unna flomvannet.

Mesteparten av sentrum er fortsatt tørt, men tusenvis av engstelige innbyggere forlater byen med busser, tog og fly. Det er også tung trafikk på veien ut av byen.

– Jeg så at vannet kommer nærmere. Kanskje kommer det ikke, men jeg vil ikke ta sjansen, sier den 72 år gamle canadieren Claude Kerrignan, som ventet på en buss til Pattaya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han forteller at det er laget en over én meter høy mur av sandsekker rundt bygningen hans.

– Men dersom det de sier slår til, vil vannet komme høyere enn det, sier han.

Noen innbyggere blir igjen i byen og forsøker å beskytte hjemmene sine med sandsekker og til og med murvegger som er reist i hui og hast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offentlige kontorer og skoler er stengt. Men de fleste butikkene er fortsatt åpne. Noen av dem har begynt å rasjonere på salget av varer som vann og egg.

Det nasjonale flomhjelpsenteret har advart om at det kommer til å bli vanskeligere å få tak i mat og andre nødvendige varer og har bedt folk om å reise.

Verste på 50 år

Oversvømmelsene er de verste på et halvt århundre i Thailand og skyldes svært kraftig monsunregn. 373 mennesker er omkommet siden midten av juli. Til nå er det først og fremst de nordlige og sentrale delene av landet som har vært ramme.

De store turistområdene er på sin side uberørt. Mange, både thailendere og utlendinger, har reist til byer ved havet, som, Phuket, Pattaya og Hua Hin, og det er vanskelig å oppdrive flere ledige hotellrom der.

Flommen har også ført til at flere fabrikker har måttet stanse produksjonen. Det får også internasjonale følger. Den japanske bilfabrikanten Toyota har varslet at fire fabrikker i Nord-Amerika må stenge i helgen på grunn av mangel på deler.

Les flere nyheter