– SOS Rasisme har maks 5.000 medlemmer

SOS Rasisme hevder organisasjonen har 37.000 personer i medlemslistene. Granskere mener ni av ti må fjernes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fungerende generalsekretær Martin Østerdal sier Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) vil legge fram bevis for at det reelle medlemstallet ikke er rundt 40.000, men snarere 5.000, skriver Dagbladet.

– LNU vil bevise at det fantes et sted mellom tre og fem tusen tellende medlemmer i SOS Rasisme i 2008, og ikke 37.000 tellende medlemmer, som SOS Rasisme både rapporterte inn og mottok pengestøtte for, sier han.

– Vi har da luket ut alle identitetene som er falske, ført opp flere ganger, har feil fødselsdato, mangler sentrale opplysninger, ikke har betalt kontingent eller er ført i strid med retningslinjene, sier Østerdal.

En av medlemmene SOS Rasisme har på sine lister, er VG-journalist Jan Ovind (58). Ifølge SOS Rasismes medlemslister er den erfarne VG-journalisten 16 år gammel, skriver Dagbladet. Også Jan Ovinds far, som døde i 2009, 85 år gammel, står på listene.

SOS Rasisme mottar offentlig støtte for medlemmer under 26 år.

Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner krever SOS Rasisme for 9,7 millioner kroner i Haugaland tingrett. Rettssaken er ventet å vare ut neste uke. SOS Rasisme avviser alle påstander om medlemsjuks og hevder det er ledd i en heksejakt.

- Rettsaken og uenigheten mellom SOS Rasisme og LNU dreier seg om definisjonen av familiemedlemsskap, sier nestleder i SOS Rasisme, Kenneth Fuglemsmo, til ABC Nyheter.

- At LNU mener en del av våre medlemmer ikke teller er suppe på gammel spiker og Dagbladet bringer i liten grad klarhet i denne saken.

- Rettssaken dreier seg om hvem som kan melde inn hvem som familiemedlemmer. SOS Rasismes praksis på området har vi hatt siden år 2000, den har vært kjent, kontrollert, revidert og godkjent av forvalterne.

Les flere nyheter

Personvernpolicy