Frp vil ha femårig asyl-pause

Fremskrittspartiets nye innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen. Foto: Fremskrittspartiet.
Fremskrittspartiets nye innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen. Foto: Fremskrittspartiet.

Fremskrittspartiets nye innvandringspolitiske talsmann Morten Ørsal Johansen vil stenge grensene for nye asylsøkere i inntil fem år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi er nødt til å ta en pause for å få integreringen på rett spor. Mange kommuner er helt på hæla og trenger tid for å hente seg inn igjen, sier Ørsal Johansen.


Han understreker at asyl-stoppen kun skal gjelde mennesker fra land utenfor EU og Schengen. Fremskrittspartiet åpner også for å si nei til nye FN-flyktninger, men vil ha unntak for familiegjenforente.

– De har allerede et nettverk i Norge som kan hjelpe til med integreringen, sier Ørsal Johansen.

Færre ankemuligheter

Den 47 år gamle maskinarbeideren fra Raufoss i Oppland er forberedt på å få kjeft i sin nye rolle som Frps mest framskutte innvandringspolitiker.

– Men der jeg kommer fra, kaller vi en spade for en spade. Og det kommer jeg til å fortsette med.

Han mener norsk innvandrings- og integreringspolitikk har en svakhet som så å si overskygger alle andre.

– Saksbehandlingstiden for asylsøknader er for lang. Noe av grunnen til det, er de mange ankemulighetene som asylsøkerne har, sier han.

Ørsal Johansen vil legge ned Utlendingsnemda og erstatte den med en domstol hvis slutninger ikke kan påankes. Og asylsøkerne skal sitte i lukkede mottak, mens Utlendingsdirektoratet behandler søknaden og domstolen en eventuell anke.

– Noen saker vil ta lengre tid, spesielt dersom asylsøkerne ikke samarbeider med norske myndigheter. Men vi mener de aller fleste søknader bør være ferdigbehandlet i løpet av få måneder, sier han.

– Må ha regler

Frps mulige samarbeidspartnere på borgerlig side – Venstre og KrF – har tatt til orde for å styrke rettighetene til papirløse asylsøkere. Fremskrittspartiet går i motsatt retning og mener det er uproblematisk å kaste dem ut.

– Jeg skjønner at Venstre og andre kan synes dette er forferdelig, men uten regler vil alle som ønsker det, få opphold i Norge. Og det er tross alt asylsøkerne selv som har stilt seg i en vanskelig situasjon ved å unngå å reise hjem, sier han.

Fremskrittspartiets stortingsgruppe har etter det svake lokalvalget gjort en rekke interne rokeringer, men Ørsal Johansen avviser at det blir et linjeskifte når han nå overtar som innvandringspolitisk talsmann etter Per Willy Amundsen. Tonen skal heller ikke gjøres mildere i et forsøk på å gjøre Frp mer spiselig for potensielle samarbeidspartnere på borgerlig side, sier han.

– Islamisering

Han fnyser av dem som gir Fremskrittspartiet noe av ansvaret for det harde debattklimaet som fantes i Norge før 22. juli og som Anders Behring Breivik opererte i.

– Jeg blir veldig lei meg av å høre sånt. Jeg er ingen rasist og kjenner meg overhodet ikke igjen i Breiviks forskrudde virkelighet. Han lever i sin egen verden, og alle som retter slike anklager mot Frp, bør gå i seg selv.

Ørsal Johansen har heller ingen problemer med å forsvare innholdet i den omstridte kronikken til partikollega Christian Tybring-Gjedde og finner ingen grunn til å beklage begrepet «snikislamisering», som Siv Jensen lanserte i sin tid.

– Det var et riktig begrep å bruke, men nå foregår det mye mer åpent. Det er nesten sånn at man burde fjerne «snik» fra «snikislamisering», sier han og viser blant annet til krav om halalmat i norske fengsler.– Jeg har ingenting imot muslimer eller islam som sådan, men det blir feil å blande religion og politikk ved å fremme krav om særordninger, sier han.

Les flere nyheter

Personvernpolicy