Mattilsynet stjal skolemiddagen

SUPPE TIL BESVÆR: Elevene ved Brandsøy skole kom aldri så langt at de fikk smake på suppen de hadde tilberedt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
SUPPE TIL BESVÆR: Elevene ved Brandsøy skole kom aldri så langt at de fikk smake på suppen de hadde tilberedt. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Elevene på Brandsøy skole i Flora hadde jobbet hardt med å tilberede kjøttsuppe som de laget fra bunnen av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elevene hadde fått råvarene fra en gård i nærheten, og noen av dem hadde til og med fått være med på slaktingen av et villsaulam, som skulle være hovedingrediensen i suppen. Andre fikk være med å plukke grønnsaker i åkeren, melder Nationen.

Suppen ble laget under oppsyn av faglærer Beate Andersen.

Stanset av rutineinspeksjon

Det verken lærer eller elevene var forberedt på, var at Mattilsynet skulle komme på besøk for å gjøre en rutineinspeksjon samme dag.

Det satte en umiddelbar stopper for matlagingen. Dommen fra tilsynets inspektører var nemlig ikke nådig. Og det til tross for at det ikke var noe å utsette - verken på kjøttet eller de hygieniske forholdene på skolekjøkkenet.

– Det er forferdelig leit at vi ikke kan ha et slikt opplegg med miljøvennlig, kortreist mat. Vår status som miljøfyrtårn gjør at vi samarbeider med mange i nærmiljøet, men nå vet vi at det er ulovlig å hente kjøtt andre steder enn på butikken. Det var fryktelig leit for barna, men både de og vi voksne lærte litt om å følge regler, sier rektor ved Brandsøy skole, Tone Aasrud, til nationen.no.

Kjøttet til destruksjon

Kjøttet og beina som var brukt i supperetten tok Mattilsynet med for destruksjon. Regelverket åpner ikke for skjønn, skriver Nationen videre. Dette til tross for at Mattilsynet også hadde gitt ros til det pedagosiske opplegget ved skolen.

– Veldig dumt. Hvorfor gjør de sånt? Vi skal da ikke kaste mat. Da var det jo ingen vits i å slakte lammet i det hele tatt, sa Martin Redal (11) til lokalavisen Firda, som var på skolen for å lage reportasje om suppemiddagen da Mattilsynet slo til.

Seniorinspektør Bente Lien hos Mattilsynet i Sunnfjord og ytre Sogn er på sin side krystallklar på hvilket regelverk som gjelder.

– En bonde kan slakte det han vil til eget hushold og bruk, men alt kjøtt som blir omsatt, skal være kontrollert av Mattilsynet - enten det blir solgt eller gitt bort. Inspektørene hadde ikke noe valg. De måtte ta med seg kjøttet, sier Lien til Firda.

Tilfeldig møte

Inspektørene kom egentlig til barneskolen for å inspisere kjøkkenet, som tilfeldigvis også er kjøkkenet som bygdens samfunnshus benytter. At de kom borti denne suppen, skal ha vært helt tilfeldig.

– Da det skjedde, hadde de ikke noe valg. Men vi skulle gjerne vært denne episoden foruten, sier Lien til nationen.no.

Reglene som ble brukt i dette tilfellet, brukes for å slå ned på all ulovlig omsetning av kjøtt.

– Vi opplever en del slikt i løpet av året. Forrige tilfelle vi hadde gjalt noen som averterte deler av et villsvin på Internett. Andre ganger handler det om kjøtt av helt ukjent opprinnelse, understreker Lien.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy