Hver fjerde nordmann mener Norge har for mange muslimer

Det er for mange muslimer i Norge, og islam er en trussel mot norsk kultur, svarer 25 prosent av befolkningen i en undersøkelse Norstat har laget for NRK.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men 49 prosent mener det stemmer dårlig at det er for mange muslimer i Norge. 54 prosent er uenige i påstanden om at islam er en trussel mot norsk kultur.

Undersøkelsen fra Norstat viser også at det på landsbasis er 65 prosent som ikke har en muslim i sin omgangskrets.

Geografiske og sosiale forskjeller preger statistikken. I Oslo er flere positive til islam og muslimer enn andre steder i landet. 16 prosent av Oslos befolkning mener det er for mange muslimer i Norge. Nordlendinger er også positive til muslimer. Sørlendinger er mest skeptiske, og menn er mer skeptiske enn kvinner. Folk som er godt utdannet, er mindre skeptiske enn de som kun har lavere utdannelse.

Forsker Anders Ravik Jupskås ved Universitetet i Oslo tror terrorangrepene 22. juli har hatt en innvirkning på folks holdninger.

– Jeg tror vi står overfor en langsiktig trend med mer toleranse overfor andre kulturer, sier han til NRK.

Minoritetsforsker Randi Gressgård tolker tallene annerledes.

– Det er en generell tendens i Europa og USA at folk ser på ikke-vestlig kultur som en trussel mot nasjonal og vestlig kultur. Man snakker om kulturkamp eller sivilisasjonskamp, sier hun.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy