700 REC-ansatte mister jobben – resten kan følge

Rec legger ned flere steder i Norge. På bildet: solcellepaneler i Singapore. Foto: Rec.
Rec legger ned flere steder i Norge. På bildet: solcellepaneler i Singapore. Foto: Rec.

REC legger ned nesten halvparten av produksjonen sin i Norge og kvitter seg med 700 ansatte. De resterende 500 ansatte kan følge på kort varsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

REC
* Solenergiselskapet REC (Renewable Energy Corporation) er et av verdens største solenergiselskaper.


* Grunnlagt i Norge i 1996, men har nå 3.900 ansatte over hele verden.

* Har produksjonsanlegg på Herøya i Telemark og i Glomfjord og Narvik. Har også viktige anlegg blant annet i USA og Singapore.

* Orkla er selskapets største eier med nær 40 prosent av aksjene.

* Produserer i hele verdikjeden innen solenergi og er verdens største produsent av superrent silisium og silisiumskiver (wafers).

* Wafere er en viktig del av solcellepaneler og lages hovedsakelig av silisium. Multikrystallinske wafere brukes til å lage solceller, mens monokrystallinske wafere kan brukes både til å lage solceller med bedre ytelse og til integrerte kretser som benyttes i mikroprosessorer for PC-er og annet elektronisk utstyr.

Framtiden til den norske virksomheten til Renewable Energy Corporation (REC) henger i en tynn og svært skjør tråd etter at styret i solenergiselskapet tirsdag besluttet å legge ned tre av fabrikkene sine her i landet. Det tilsvarer rundt 45 prosent av den totale produksjonskapasiteten til REC i Norge. De rundt 700 ansatte ved fabrikkene i Narvik, Glomfjord og på Herøya ble orientert om beslutningen på allmøter onsdag morgen.

Krevende tid

Fortsatt har REC fire fabrikker i produksjon, med til sammen rundt 500 ansatte. Deres videre eksistens er imidlertid betinget av ytterligere kostnadskutt, produksjonsvekst og høyere effektivitet, ifølge administrerende direktør Ole Enger. Han poengterer at det er langt dyrere å produsere ved de norske fabrikkene enn ved RECs fabrikker i Asia.

– Det er ikke til å legge skjul på at det blir krevende framover. Alle som er ansatt i REC vet at de må prestere måned for måned, og at virksomheten er i fare hvis vi ikke klarer å skape positive resultater. Jeg tror de ansatte forstår dette meget godt, og at de gjør det som er mulig for å bli mest mulig konkurransedyktige, sier Enger til NTB.

Fortsetter å tape

Resultatene for tredje kvartal viser at selskapet fortsetter å tape, selv om resultatet før skatt er kraftig forbedret sammenlignet med samme kvartal i 2010. Enger peker på et meget vanskelig marked, hvor betydelig overproduksjon, lav etterspørsel og lave priser gjør det så å si umulig å tjene penger.

Den situasjonen kommer trolig til vedvare i opptil to år til – til tross for at solenergi er mer konkurransedyktig enn noen gang, mener han.

– Men vi ser at det er vanskelig å få finansiering til investeringer i solenergi som følge av den finansielle krisen i Europa og USA. Slike investeringer har gjerne en tidshorisont på 20– 25 år og i dagens situasjon internasjonalt er det meget vanskelig å få funding, sier Enger.

Selskapet har allerede regnet på kostnader ved å legge ned resten av virksomheten i Norge opp mot tilbakebetaling på inngåtte kontrakter og kommet til at regnestykket går i null.

Inntektene faller

Inntektene i tredje kvartal gikk ned med 12 prosent sammenlignet med andre kvartal, og resultatet før skatt endte på minus 445 millioner kroner, mot minus 1.003 millioner i tredje kvartal i 2010.

Driftsresultatet for tredje kvartal var på minus 1.282 millioner kroner, mot 155 millioner kroner i pluss i samme kvartal i fjor.

Driftsinntektene i tredje kvartal endte på 3.001 millioner kroner, ned fra 3.783 millioner i samme kvartal i fjor.Totalt etter tredje kvartal i år har REC et resultat før skatt på minus 6.816 millioner kroner.

Les flere nyheter

Personvernpolicy