Politimenn fikk ikke ordre om å dra til Utøya

Utøya 22/7 2011. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .
Utøya 22/7 2011. Foto: Aleksander Andersen / Scanpix .

De to første politibetjentene som rykket ut til Utøya 22. juli, fikk ikke ordre om å dra til øya der Anders Behring Breivik var i gang med massakren, skriver Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fikk i stedet ordre om å sikre bilen til Breivik, observere, skaffe båter og vente på beredskapstroppen. Dagbladet får fra flere kilder bekreftet innholdet i flere av samtalene som gikk over politiets samband i de dramatiske minuttene etter at meldingen om skyting på Utøya kom inn.

De to første tjenestemennene, begge 30 år, ankom landsiden ved Utøya klokken 17.52, 35 minutter før terroristen Anders Behring Breivik ble pågrepet. Polititjenestemennene var bevæpnet med tohåndsvåpen av typen MP5.

De to betjentene ga flere beskjeder via politiets analoge samband. I løpet av få minutter fortalte de operasjonssentralen og aksjonslederen om skudd, røyk, ungdommer som svømmer i vannet og båter med ungdommer i vannet.

Anders Behring Breivik ble pågrepet klokken 18.27 – rundt en time etter den første nødmeldingen til politiet.

Les flere nyheter

Personvernpolicy