Foreslår eget fengsel for utlendinger i Norge

Kriminalomsorgens Yrkesforbunds fagforening vil ha eget fengsel for utenlandske fanger. Bildet viser Trondheim fengsel. Arkivfoto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Kriminalomsorgens Yrkesforbunds fagforening vil ha eget fengsel for utenlandske fanger. Bildet viser Trondheim fengsel. Arkivfoto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Norske fengsler fylles opp av utenlandske statsborgere. Nå foreslår fagforeningen til fengselsbetjentene, Kriminalomsorgens Yrkesforbund, at utlendingene får et eget fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn halvparten av fangene i lukkede norske fengsler er utenlandske borgere, melder TV2. Det er en fordobling på bare fem år. I 2006 var det 553 utenlandske statsborgere i norske fengsler. Seks år senere er tallet 1.178, ifølge forslaget til statsbudsjettet for 2012.

Justisminister Knut Storberget (Ap) vil foreløpig ha en egen avdeling for utlendinger ved Ullersmo fengsel.

– Når de er ferdigsonet, skal de returnere til hjemlandet. Og det vil være mer praktisk håndterbart hvis de sitter på egen avdeling, sier Storberget til TV 2.

Lederen av Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Knut Are Svenkerud, mener det ikke holder med en avdeling når det er snakk om drøyt 1.200 utenlandske fanger.

– Jeg synes en avdeling som er foreslått på Ullersmo er lite. Jeg synes hele fengselet burde få det oppdraget, sier Svenkerud.

Justisministeren vil imidlertid vente og se.

– Det kan godt være, men vi har sagt nå i budsjettet at vi starter med en avdeling, så ser vi hvordan det fungerer, sier Storberget.

De fleste utenlandske fangene kommer fra Litauen, Polen, Romania og Nigeria.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy