Jøss, jul allerede?

Årets juleøl kommer i mange varianter. Foto: Brewers of Europe
Årets juleøl kommer i mange varianter. Foto: Brewers of Europe

Mandag lanseres alt juleøl i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helgen blir det førpremiere på over 60 ølsorter i Oslo. Samtlige norske bryggerier og importører av øl gjør årets juleøl tilgjengelig på Vinmonopol, i butikk, og på serveringssteder fra mandag 31. oktober.

Men allerede til helgen kan man smake seg gjennom alle de 60 sortene i Kulturkirken Jakob i Oslo.

Norske Ølvenners Landsforbund, Norøl, skal sammen med publikum kåre årets juleøl.

Stor bredde

Tradisjonelt skal juleøl være kraftig i smaken og ha sterk alkoholprosent. Men blant årets juleøl er det flere alkoholfrie alternative og mange sorter butikkøl med maks 4,5 prosent alkohol.

– Juleølet er revitalisert de siste årene. Både store og små bryggerier satser nå på mange ulike typer juleøl, sier nestleder Hylje Mortensen i Norøl.

Det sterkeste juleølet har hele 19 prosent alkohol.

– Her er det noe for enhver. Det er en myte at juleøl bare passer til kraftig julemat som ribbe. Noen juleøl er utmerket følge til desserter, andre til rakfisk, sier Mortensen.

Han har skrevet flere bøker om øl, blant annet en dessertkokebok med øl i alle dessertene.

Krydret øl

Juleøl har en over 1000-årig historie i Norge. Rundt år 900 var det nedfelt i Gulatingsloven at det skulle brygges sterkt og godt øl til jul.

– Opprinnelig skulle det beste kornet fra gårdene brukes til å brygge juleøl. Det skulle krydres med einer og ulike urter. Dagens juleøl er ofte beslektet med bayer eller bokk, ikke pils som det drikkes mest av i Norge, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Newswire (NW) er et oppdragsfinansiert nyhetsbyrå.


Les flere nyheter her

Personvernpolicy