Fjellreven kan være reddet

Fjellrevbestanden er på vei opp i den norske fjellheimen Foto: Scanpix.
Fjellrevbestanden er på vei opp i den norske fjellheimen Foto: Scanpix.

Fjellreven har hatt et historisk godt år, melder norske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er litt tidlig å sprette sjampanjen, men årets ynglinger er veldig lovende, sier seniorforsker Arild Landa i Norsk institutt for naturforskning (NINA) til bladet Natur og Miljø.

Lemen er mat for fjellrevbestanden

Etter et svært så godt lemenår har maten bokstavelig talt strømmet over viddene for flere truede rovdyr og rovfugler. Det er en av grunnene til at forskere nå ser at bestanden av flere av disse artene er på vei opp igjen.

Fjellreven er en art som har fått en oppsving. I alt er det født 270 nye fjellrevunger i Norge i år. Med en bestand på 100 voksne individer kan dette bidra til å redde den norske fjellreven.

Også snøugla og dverggåsa har hatt et svært godt år, melder Natur og Miljø.

Ettertraktet jaktbytte

Fjellreven ble fredet i Norge allerede i 1930. En svært ettertraktet pels gjorde den til et attraktivt jaktbytte på begynnelsen av 1900-tallet. Da ble det skutt så mange som 2000 fjellrev hvert år i den norske fjellheimen.

For ti år siden var fjellreven sør i Norge nesten utryddet. Det er også en av artene norske myndigheter har investert mest i å forsøke å redde.

- Tiltak hjelper

Nesten halvparten av det nye kullet fjellrever er født av dyr som norske forskere har satt ut gjennom et avlsprosjekt.

- De gode resultatene for disse artene forteller oss at det nytter å sette inn tiltak for å redde truede dyrearter. Det gir oss et håp for framtida, sier statssekretær i Miljøverndepartementet Heidi Sørensen til Natur og Miljø.

Les flere nyheter

Personvernpolicy