Rektor skal ha utøvd vold mot 10-åring

Må møte i retten denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tiende mars i fjor skal rektor ved en skole i Sør-Rogaland ha utøvd vold mot en ti år gammel elev.

Bakgrunnen var at tiåringen, som da hadde en ADHD-diagnose, etter en krangel skal ha slått en ansatt på skolen.

Rektoren skal ha dyttet tiåringen hardt mot en vegg. Deretter skal han ha holdt gutten fast med en hånd, samtidig som han presset en hånd mot halsen hans.

Halsgrepet skal ha vart i mellom fem og ti sekunder, slik at gutten fikk pustevanskeligheter, betydelige smerter og et tydelig blåmerke på halsen.

Gutten sier at han selv hadde slengt en stol i gulvet før rektoren tok kvelertak på ham:

– Han slengte meg rundt og inn i veggen. Han klemte meg rundt halsen slik at jeg ikke fikk puste og sa «slik gjør du ikke», forklarte gutten i dommeravhør som ble vist i retten tirsdag.

Mannen skal kort tid etterpå ha blitt tiltalt for legemsfornærmelse, melder NRK.no.

Nødvendig

Tiltalen gjelder legemsfornærmelse og rektoren risikerer en betinget fengselsstraff med en prøvetid på to år hvis han blir funnet skyldig.

Rektoren medgir å ha brukt fysisk makt overfor tiåringen, men hevder dette var for å unngå at gutten skulle skade seg selv eller andre. Han nekter straffskyld og sier han ikke tok kvelertak på eleven. I sin forklaring sa mannen tirsdag at han på grupperommet måtte gripe inn da gutten hadde kastet en stol i veggen og grep etter én stol til.

– Det rette er å ta tak i gutten for å hindre skade. Neste stol kunne utmerket godt ført til skade på personer eller materiell, sa rektoren i retten.

Ifølge ham selv tok rektoren et fast tak i gutten og satte ham ned på en stol, melder NRK.

Vanskelig

Rektoren ble siktet etter hendelsen. Likevel var han i arbeid på skolen der gutten fortsatt var elev fram til tiltalen ble tatt ut i år, over ett år senere.

– For fornærmede har det vært en stor påkjenning at det har tatt så lang tid å få saken opp for retten. Han har vært redd rektoren og vurdert å bytte skole, sier bistandsadvokat Janne Karin Rasmussen til NTB.

Hun har varslet at hun vil legge ned påstand om oppreisningserstatning.

Den nå tolv år gamle gutten sa også i dommeravhøret at han er redd rektoren og at han ikke har snakket med ham siden dagen dramatikken utspant seg.

I tillegg til gutten forklarer tre vitner og rektoren seg i saken tirsdag. Deretter blir det befaring på skolen.

Erfaren

Forsvarer Inger Marie Sunde hevder rektoren opptrådte med nødverge og i nødrett da han brukte fysisk makt mot tiåringen ikke skulle skade seg selv. Tirsdag påpekte hun at en mann med 30 års erfaring fra skolevesenet ikke ville ha handlet slik det skisseres i tiltalen:

– Han har vært rektor svært lenge, og ville ikke gjort noe så primitivt som å ta kvelertak på et barn.

Selv om mannen ikke må sone en eventuell fengselsdom er det trolig mye på spill for ham dersom han blir dømt, og på samme måte vil det ha mye å si for fornærmede at han blir trodd.

Les flere nyheter

Personvernpolicy