Vandret toppløs i 161 kilometer

Fideelia kastet bh-en og tok fatt på en ambisiøs spasertur for å sette fokus på kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Foto: Vimeo (skjermdump)
Fideelia kastet bh-en og tok fatt på en ambisiøs spasertur for å sette fokus på kvinners rett til å bestemme over egen kropp. Foto: Vimeo (skjermdump)

Estlandske Fideelia gikk toppløs i 161 kilometer for blant annet å synliggjøre gråsoner i loven og for å kjempe for kvinners rett til å bestemme over egen kropp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turen gikk fra Tartu øst i Estland til den nordlige byen Karepa. Hovedmålet med turen var å få frem at kvinner snart bør få bestemme over sin egen kropp - at kvinnelige bryster ikke har noen seksuell undertone og at det finnes områder i loven som man kanskje bør ta en nærmer titt på.

På sin egen blogg skriver Fideelia følgende:

«Biologisk sett er kvinners og menns bryster like, de er laget av akkurat det samme. I hele verden vil kvinner bestemme over seg selv, hvilke deler av kroppen som er seksuelt betont og hvilke deler som ikke er det, og når de er det».

«Menn og kvinner er likestilte i Estland så kvinner har de samme rettighetene som menn til å vise seg barbrystet i all offentlighet. Det finnes ingen lov i Estland mot dette. Menn bruker sine rettigheter hele tiden, mens kvinner ikke gjør det. Kvinnelige bryster er ansett som mystiske og seksuelle. Kvinner og menn er oppdratt til å være forskjellig, men det er bare kulturelle forklaringer».

Fideelia forteller om ulike episoder hun opplevde underveis på turen. I ett av tilfellene kom det også klart frem at man ikke helt vet hvordan man evetuelt skal straffeforfølge personer som vandrer rundt uten å være tildekket oventil.

«Alle var ganske rolige helt til vi kom til en liten by som heter Väike-Maarja. Der ble jeg filmet av TV-nyhetene foran rådhuset. Ordføreren så meg fra sitt vindu og tilkalte så politiet. Jeg satt to timer i arresten hvor jeg forklarte hvorfor jeg gikk rundt toppløs. Siden det ikke finnes en lov mot å gå toppløs, verken for kvinner eller menn, luret politiet lenge på hvordan de skulle straffe meg. De valgte til slutt å ikke straffe meg, men uttalte at jeg hadde forstyrret offentligheten. Jeg har imidlertid klaget på avgjørelsen».

Gåturen tok fem dager og Fideelia avsluttet turen ved et museum i Karepa. Der utførte hun siste del av «kunststykket» ved å heise flagg, kle på seg igjen og å vise film fra den lange spaserturen

Her kan du se Fideelias dokumentasjon undervis på turen fra Tartu til Karepa:


Angst - Bare Breasted Walk for Women's Rights from Fideelia-Signe Roots on Vimeo.

Personvernpolicy