Libya erklæres frigjort

Libyske revolusjonsstyrker feirer seieren over Gaddafi-regimet i Benghazi. Foto: AFP / SCANPIX.
Libyske revolusjonsstyrker feirer seieren over Gaddafi-regimet i Benghazi. Foto: AFP / SCANPIX.

Libya blir søndag erklært et fritt land av lederne som har overtatt makten i landet. Den åtte måneder lange borgerkrigen er over etter at Muammar Gaddafi er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hev hodet ditt høyt, du er en fri libyer, ropte talsmannen for Det nasjonale overgangsrådet (NTC), Abdel Hafez Ghoga, til en jublende forsamling i Benghazi søndag.

Takket støttespillere

Titusener av mennesker hadde samlet seg på en sentral plass i byen der opprøret begynte, for å høre lederen for interimsregjeringen, Mustafa Jalil, kunngjøre at Libya er frigjort. Det ble en storstilt seremoni.

– Jeg oppfordrer alle libyere til toleranse, forsoning og tilgivelse. Dette er nødvendig for at Libya skal lykkes, sa Jalil.

Les også: Lik fyller gatene i Gaddafis fødeby

Han takket Den arabiske liga, FN og EU for støtten til opprøret som endte med at Gaddafi ble sporet opp og drept torsdag.

– Revolusjonen begynte fredelig, men den ble møtt med vold. Alle martyrene, de sivile og de militære, hadde ventet på dette øyeblikket. Men nå er de på det beste stedet, i den evige himmelen, sa Jalil.

Lover islamsk lov

Jalil fortsatte talen med et løfte om å opprettholde islamsk lovgiving i landet.

– Vi har som en muslimsk nasjon brukt islamsk sharia som grunnlag for lovgiving. Enhver lov som motsier islams prinsipper, vil bli annullert, sa Jalil.

Den åtte måneder lange borgerkrigen som har herjet landet, er over.

– Vi erklærer til hele verden at vi har frigjort vårt elskede land, med dets byer, landsbyer, fjell, ørken og himmel, sa en tjenestemann som åpnet seremonien i Benghazi, mens forsamlingen ventet på at Jalil skulle tale. Erklæringen baner vei for en prosess mot demokrati og valg i landet.


Les flere nyheter her

Personvernpolicy