Stortinget ba om hjelp – politiet hadde ikke kapasitet
Stortinget er svært kritisk til politiets manglende varsling og sikring etter terrorangrepet 22. juli. Da Stortinget ba om hjelp, var svaret at politiet ikke hadde kapasitet.
I et brev til 22. juli-kommisjonen skriver Stortingets presidentskap på vegne av et samlet storting om hvordan de oppfattet bistanden fra politiet fra det øyeblikk Anders Behring Breiviks bombe gikk av ved høyblokken i regjeringskvartalet.
- Måtte fjerne biler selv
«Ca kl 15.26 ble det i vaktsentralen registrert kraftig rystelser, herunder ble en bevelsesdetektor utløst.»
Men Stortingets sikkerhetsvakter eller de folkevalgte og presidentskapet fikk ingen varsler fra hverken politiet eller PST.
Da Stortingets egne sikkerhetsvakter oppdaget biler parkert inn mot bygningens fasade i Akersgata, ble politiet bedt om å bistå. «Man ble meddelt at politiet ikke hadde kapasitet til å ta seg av dette», skriver stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) i brevet. Det ble Stortinget selv som måtte fjerne bilene og sperre av området.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes også: AP sier nei til uavhengig PST-gansking av 22. juli
Politi-svikt forsinket Breivik-etterlysning
- Måtte gå ut på Karl Johan for å få informasjon
Andersen skriver i brevet at de folkevalgte verken ble varslet eller mottok noen som helst informasjon om hvordan de burde forholde seg. Det var lite hjelp og kun «uklarheter» å få hos Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da Stortingets sikkerhetsfolk tok kontakt. Ingen fikk vite at politiets beredskap var forhøyet og at man jaktet en person i politiuniform.
Ifølge stortingspresidenten førte fraværet av informasjon til at nasjonalforsamlingen selv måtte gå ut på Karl Johans gate for å finne ut hva de folkevalgte burde gjøre, skriver avisa. Stortinget reagerer også på at politiet ankom Stortinget først to og en halv time etter at bomben gikk av. Klokka var blitt 5 på natta, 13,5 timer etter at bomben smalt, da HVs vaktenhet dukket opp.
– Det synes på bakgrunn av ovenstående uklart om det ble foretatt nødvendig sikring av Stortinget, spesielt om responstiden for iverksettelse av tiltak fra politiets/HVs side er tilfredsstillende for Stortingets virke, skriver Andersen i brevet som ble mottatt av kommisjonen 14. oktober.