Satellitten ROSAT har falt ned

Røntgensatellitten ROSAT krasjet med jorden. Illustrasjon: DLR
Røntgensatellitten ROSAT krasjet med jorden. Illustrasjon: DLR

Men ingen vet om biter av den overlevde turen gjennom jordens atmosfære.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er selvsagt svært lav risiko for at noen skal bli truffet av satellitten, som til nå har gått i bane rundt jorden. Oddsene er satt til én til 2000. Og risikoen for at akkurat du skal bli truffet er rundt én til noen trillioner.

Det er bare en måned siden den forrige satellitten kom fallende ned. Les også: Satellitt faller saktere enn ventet og se videoen: Fredag krasjer den med jorda.

Det tyske luftfartssenteret skriver på sin Facebook-side at ROSAT kom inn i jordens atmosfære mellom 01:45 og 02:15 vesteuropeisk tid (UTC). Det vil si mellom 03:45 og 04:15 norsk tid.

- Det er så langt ingen bekreftelse på at deler av satellitten skal ha truffet jordens overflate, skriver de.

Røntgenhimmelen tatt av ROSAT. Klikk på bildet for større versjon. Illustrasjon: DLRRøntgenhimmelen tatt av ROSAT. Klikk på bildet for større versjon. Illustrasjon: DLR

Det er forventet at store deler av satellitten vil brenne opp i det den treffer jordens atmosfære, men 30 av delene er så standhaftige at de vil overleve. Blant annet satellittens tunge speilsystem.

Ifølge Norsk romsenter er det rundt to tonn som er forventet å overleve atmosfæren.

- Det er ventet at hele 30 ulike komponenter av satellitten vil kunne nå ned til bakken, den største delen kan veie hele 1700 kg.

ROSAT (ROentgen SATellite) ble sendt opp for å observere røntgenstråler i verdensrommet. Den ble skutt opp for 21 år siden og veier to og et halvt tonn. Den var da ni år lenger i rommet enn sin forventede levetid på fem år. Den har ikke vært i bruk siden 1999 da den ble skrudd av.

Men i løpet av sin levetid leverte den store mengder med data om alt fra supernovaer, sorte hull og andre kosmiske objekter. Satellitten laget det første kartet over røntgenstråling av hele himmelhvelvingen og oppdaget mer enn 80 000 røntgenkilder.

Les også: Denne satellitten kan treffe jorden i dag

Astronauter må søke dekning

Første satellittkrasj i verdensrommet

Personvernpolicy