«Skyting pågår» gjaldt likevel

Politiet har ikke ombestemt seg, bare formulert seg uklart, sier assisterende politidirektør til Aftenposten. Fra venstre: justisminister Knut Storberget (Ap) og ass. politidirektør Vidar Refvik. Foto: Scanpix.
Politiet har ikke ombestemt seg, bare formulert seg uklart, sier assisterende politidirektør til Aftenposten. Fra venstre: justisminister Knut Storberget (Ap) og ass. politidirektør Vidar Refvik. Foto: Scanpix.

Politiet ombestemmer seg igjen. – Instruksen gjaldt, sier fungerende politidirektør.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå sier fungerende politidirektør, Vidar Refvik, at politimennene som kom først til Utvika skulle forholdt seg til «Skyting pågår»-instruksen selv om politidirektør Øystein Mæland i et svarbrev til etterlatte etter Utøya-massakren sa det motsatte.

Ville ha svar

Den 23. august skrev foreldrene til en av de drepte AUFerne et brev med en rekke spørsmål om politiets opptreden 22. juli ved Utøya.

Et av spørsmålene til politidirektøren fra familien til den drepte AUFeren lyder; «Er det i samsvar med retningslinjene for slike operasjoner at politiet skal unngå risiko selv om det fører til at liv går tapt?»

Først skriver Mæland:

«Enhver politioperasjon der gjerningsmenn med skytevåpen er involvert innebærer risiko for politiets mannskaper. Ved melding om skyting pågår i et område der mange folk ferdes, skal politiet gjøre alt for å stoppe gjerningspersonen(e) så raskt som mulig».

Til tross for at Utøya var et sted hvor det oppholdt seg svært mange ungdommer, konkluderer Mæland likevel stikk motsatt om den fatale dagen;

«Hendelser av den alvorlighet og kompleksitet som det politiet sto overfor 22.7.2011, krever en annen tilnærming enn det som er beskrevet i instruksen ”skyting pågår”. (Uthevet av red. anm.) For de første enhetene handlet det derfor om å legge forholdene til rette for en situasjonsbetinget politiinnsats.»

Les hele svarbrevet til Øystein Mæland her

Les også: Forsvarer manglende Utøya-innsats

- Svaret var uklart

Refvik sier imidlertid nå at Mæland ikke har endret synspunkt, men at svaret fra Mæland til de pårørende kan virke uklart:

- «Skyting pågår»-retningslinjene gjaldt på Utøya. Når man kommer i en slik situasjon, skal man raskest mulig inn. Hovedutfordringen for oss var at det var vanskelig å skaffe båttransport over til øya. Situasjonen var uoversiktlig, sier Refvik til Aftenposten.

Ifølge politiet var situasjonen så uoversiktlig at det ble sentralt å foreta taktiske vurderinger utover det som beskrives i «skyting pågår». Det er derfor politidirektøren ordla seg på den måten han gjorde i brevet, ifølge Refvik.

- 8-10 båter

Den fungerende politidirektøren gjentar dermed at det var mangelen på båter som var årsaken til at politiet tok seg over til Utøya før.

- Dette er ikke korrekt. Vi vet i dag at det var om lag 8-10 båter på sjøen som reddet overlevende fra Utøya, på det tidspunktet politiet ankommer Utøya brygge, sa bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen til ABC Nyheter.

- Hvorfor gjentar politidirektøren et svar, han må vite er galt. Dette gjør bare frustrasjonen for mine klienter enda større.

Du kan selv lese rapporten fra første tjenestemannen på stedet.

Les også: Politiets forklaringer spriker

Personvernpolicy