Mange ubesvarte spørsmål i Libya

Libyas eksdiktator ble drept da opprørsstyrkene tok kontroll over Sirte. Foto: REUTERS / Thaier al-Sudani / SCANPIX.
Libyas eksdiktator ble drept da opprørsstyrkene tok kontroll over Sirte. Foto: REUTERS / Thaier al-Sudani / SCANPIX.

Videoopptak og bilder av en fanget, omringet, blodig og til slutt drept Muammar Gaddafi fortsetter ferden rundt kloden. Men hele historien om skjebnetimen er ikke kjent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyheten om diktatorens ultimate fall fyrer opp under regimekritiske protester flere steder i Midtøsten. Men fra internasjonalt hold kommer det krav om at de uklare omstendighetene rundt drapet blir gransket.

– Det finnes fire eller fem versjoner av hvordan han døde, sier Rupert Colville, talsmann for FNs menneskerettskommissær Navi Pillay.

– Skutt på kloss hold

Mens Det nasjonale overgangsrådet (NTC) hevder at Gaddafi ble drept i kryssild etter pågripelsen, viser videoopptak tydelig hvordan en hissig mobb håner og mishandler den tidligere statslederen.

Les også: NATO: Visste ikke at Gaddafi var i konvoien

En libysk lege som har undersøkt liket av Gaddafi, slo etterpå fast at den styrtede lederen ble skutt på nært hold i magen og i hodet.

– Gaddafi var i live da han ble pågrepet, men ble senere drept. En kule som gikk gjennom magen hans, var hovedårsaken til at han døde, sier legen.

Også Gaddafis sønn Motassim ble skutt i nakken og dødelig såret da han forsøkte å unnslippe etter å ha blitt oppdaget, ifølge legen.

Forvirring om al-Islam

Fredag var det også et mysterium hvor Gaddafis nest eldste sønn og utpekte arvtaker, Saif al-Islam, befant seg.

Les også: Lege: Gaddafi skutt i hodet og magen

Full forvirring hersket i meldingene som gikk ut fra overgangsmyndighetene. En militærtjenestemann i overgangsrådet sa at al-Islam trolig var på vei mot Libyas grense til Niger i sør. Like etter sa et medlem av revolusjonsstyrkene at han var pågrepet i kystbyen Zlitan.

Å få bekreftet hvor al-Islam befinner seg er viktig for landets nye herskere. Hvis den profilerte Gaddafi-sønnen får samlet tilhengere og våpen, frykter mange at han kan ha en destabiliserende effekt på den nyvunne friheten.

– Demobiliserer

Libyas nye makthavere vil gjøre alt de kan for å få kontroll over alle våpnene som flyter rundt i landet, forklarer overgangsrådets mann i Norge, Nasserdin Abdol Zetony, til NTB.

Les også: Libyas ledere vil ha hemmelig gravsted for Gaddafi

Zetony forklarer at det skal være store møter i Libyas største byer tirsdag for å starte arbeidet med å demobilisere revolusjonsstyrkene.

– Deretter skal det opprettes en ny regjering og holdes valg, så planene er klare. Men dette er foreløpig for tidlig. For øyeblikket er det eneste folk snakker om, at våpnene først må legges ned, sier han.

Et nytt overgangsstyre vil ta over makten i åtte måneder fra lørdag før det blir holdt valg, ifølge NTC-utsendingen i Norge.

– Som fortjent

Svært mange libyere som brukte natt til fredag til å feire, sier til internasjonale medier at diktatoren, som har beordret drap og tortur på tusener av mennesker, fikk som fortjent.

– Det kan sikkert virke rart for folk utenfor Libya at vi feirer en persons død sammen med våre barn. Men det har vært 42 år med djevelen, sier en far i Tripoli til Reuters.

Libyas nye ledere sa fredag at de vil begrave Gaddafi på et hemmelig sted for å unngå at graven blir et valfartssted. Men uenighet om hvor det skal gjøres, gjorde at begravelsen fredag ble utsatt, selv om islamsk skikk tilsier at det skal skje raskt.

Liket av Gaddafi er inntil videre plassert i et kjølerom i kystbyen Misratas gamle markedsstrøk.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy