Gaddafis død fyrer opp under Syria-protester

En libanesisk demokratiaktivist holder denne karikaturen av nåværende og falne ledere i Midtøsten. På tegningen er fra høyre Tunisias tidligere president Zine al-Abidine Ben Ali, Egypts tidligere president Hosni Mubarak, Libyas Muammar Gaddafi, Yemens president Ali Abdullah Saleh og Syrias president Bashar al-Assad. Fredag ble det arrangert stor demonstrasjoner mot sistnevnte i Syria, ifølge aktivister. Foto: REUTERS / Mohamed Azakir / SCANPIX.
En libanesisk demokratiaktivist holder denne karikaturen av nåværende og falne ledere i Midtøsten. På tegningen er fra høyre Tunisias tidligere president Zine al-Abidine Ben Ali, Egypts tidligere president Hosni Mubarak, Libyas Muammar Gaddafi, Yemens president Ali Abdullah Saleh og Syrias president Bashar al-Assad. Fredag ble det arrangert stor demonstrasjoner mot sistnevnte i Syria, ifølge aktivister. Foto: REUTERS / Mohamed Azakir / SCANPIX.

Drapet på Muammar Gaddafi fyrer opp under regimedemonstrasjonene i Syria. – Din tur er kommet, Bashar, ropte demonstranter over store deler av landet fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst ti sivile ble ifølge aktivister drept av sikkerhetsstyrker under fredagens demonstrasjoner.

Protestaksjonene mot Syrias president Bashar al-Assad har funnet sted hver fredag i flere syriske byer de siste månedene. Denne fredagen hadde aktivister oppfordret til enda større protester for å hylle et fritt Libya og for å kreve et fritt Syria. Torsdag ble Libyas eksdiktator Muammar Gaddafi drept.

– Gaddafi er ferdig. Nå er det din tur, Bashar!, ropte demonstrantene i byen Maaret al-Numaan i den nordvestre provinsen Idlib. Også i flere andre byer ble det arrangert store demonstrasjoner hvor lignende slagord ble ropt i gatene.

Les også: - Assads fall et spørsmål om tid

Syriske myndigheter fortsetter å slå hardt ned på motstand mot regimet. Ti sivile personer skal ha blitt skutt og drept av syriske regjeringsstyrker fredag, ifølge Det syriske observatorium for menneskerettigheter.

Sju personer skal ha blitt drept i byen Homs, en person skal ha blitt drept i Daraa-regionen og to andre i byen Hama.

Syriske myndigheter sier uroen i landet er utløst av væpnede terrorgrupper og at 1.100 politimenn og soldater er blitt drept. Ifølge FN har Assads brutale framferd mot aktivister og demonstranter kostet 3.000 mennesker livet, deriblant 187 barn.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy