NATO: Visste ikke at Gaddafi var i konvoien

NATO-ANGREP: En anti-Gaddafi-soldat peker mot likene av Gaddafi-lojale styrker ved de ødelagte kjøretøyene etter NATO-angrepet mot konvoien i Sirte. Foto: Reuters.
NATO-ANGREP: En anti-Gaddafi-soldat peker mot likene av Gaddafi-lojale styrker ved de ødelagte kjøretøyene etter NATO-angrepet mot konvoien i Sirte. Foto: Reuters.

NATO hevder de ikke visste at Muammar Gaddafi befant seg i kolonnen som ble angrepet av franske jagerfly torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske jagerfly stoppet kolonnen som skulle få Muammar Gaddafi ut av Sirte, ifølge Frankrikes forsvarsminister Gerard Longuet. Kolonnen, som besto av opptil 80 kjøretøyer, ble stanset, men ikke ødelagt av jagerflyene, ifølge Longuet.

NATO har tidligere bekreftet et av deres fly angrep to militærkjøretøy nær Sirte, men at de ikke vet hvorvidt Gaddafi var i et av disse. Nå slår NATO fast at de ikke visste at Gaddafi var i kolonnen da det ble åpnet ild.

«NATO grep inn utelukkende for å redusere trusselen mot sivilbefolkningen, i tråd med FN-mandatet. Det er NATOs politikk å ikke angripe individer», heter det i en pressemelding fra organisasjonen fredag ettermiddag.

«Først senere fikk vi opplyst gjennom åpne kilder og alliert etterretning at Gadaffi var i konvoien, og at angrepet trolig bidro til at han ble tatt», står det videre.

Les også: Lege: Gaddafi skutt i hodet og magen

NATO opplyser at de angrep 11 av de rundt 75 kjøretøyene i konvoien rundt klokken 8.30 torsdag. Kolonnen befant seg da utenfor Sirte, ifølge NATO. Kjøretøyene skal ha holdt høy fart og hadde et «betydelig antall» påmonterte våpen.

Etter angrepet fortsatte en gruppe på rundt 20 kjøretøyer å kjøre i høy hastighet sørover. NATO-flyene angrep på nytt og skal ha klart å ødelegge eller skade rundt ti av dem, heter det i pressemeldingen.

Kort tid etter NATO-angrepet ble Gaddafi funnet i et rør. En rekke amatøropptak gjort med mobiltelefoner og vitneutsagn kaster lys over den forhatte diktatorens skjebne.

Les også: – Gaddafis sønn er tatt

Et lengre opptak gjort i minuttene etter at han ble funnet, viser en kraftig forslått Gaddafi omringet av fiendtlige og væpnede menn. Han blir sparket og mishandlet, og både hodet, ansiktet og den gule skjorten han har på seg, er dekket av blod.

Les flere nyheter

Personvernpolicy