Lege: Gaddafi skutt i hodet og magen

Muammar Gaddafi ble skutt og drept på kloss hold, ifølge en lege som har undersøkt liket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den libyske legen Ibramim Tika slår fast overfor TV-kanalen Al Arabiya at Muammar Gaddafi ble skutt og drept like etter at han ble pågrepet i sin fødeby Sirte torsdag.

Tika undersøkte liket og konstaterte at eks-diktatoren ble skutt på nært hold i magen og i hodet.

- Gaddafi var i live da han ble pågrepet, men ble senere drept. En kule som gikk gjennom magen hans, var hovedårsaken til at han døde, sier legen, ifølge NTB.

Videobilder viser at eks-dikatoren var hardt skadd, men i live da han ble tatt av revolusjonsstyrker torsdag. Andre bilder av den døde eks-dikatoren viser at han trolig ble skutt i hodet. Rettsmedisinske eksperter sier til New York Times at skuddene ble påført fra nært hold.

Les også: Nå jages Gaddafis sønn

Også Gaddafis sønn Motassim ble skutt i nakken og dødelig såret da han forsøkte å unnslippe etter å ha blitt oppdaget, ifølge legen Ibrahim Tika.

- Kulehull på siden av hodet

Tika forklarer at Gaddafi også ble skutt i hodet, og at denne kulen gikk gjennom hodet. Også en Reuters-journalist som fikk se liket, sier at Gaddafis kropp hadde et kulehull på siden av hodet, skriver NTB.

Men nøyaktig hva som skjedde i minuttene fra Libyas leder gjennom 42 år ble funnet og til han ble erklært død torsdag kveld, er fortsatt uklart.

Les også: «Ikke drep ham. Vi trenger ham i live!»

Det libyske overgangsrådets leder Mahmoud Jibril uttalte etter pågripelsen at Gaddafi ble fanget og drept i kryssild etter å ha blitt satt i en lastebil som skulle frakte ham til sykehus, skriver NTB.

Mishandlet

NATO-fly skal først ha stanset en kolonne som skal ha vært på vei ut av Sirte med Gaddafi om bord. Men meldingene om hva som skjedde etter at Gaddafi ble funnet i et rør, er mange og motstridende. En rekke amatøropptak gjort med mobiltelefoner og vitneutsagn kaster likevel lys over den forhatte diktatorens skjebne.

Et lengre opptak gjort i minuttene etter at han ble funnet, viser en kraftig forslått Gaddafi omringet av fiendtlige og væpnede menn. Han blir sparket og mishandlet, og både hodet, ansiktet og den gule skjorten han har på seg, er dekket av blod.

Se video: Her blir Gaddafi tatt i live

«Allahu Akbar!» (Gud er størst) ropes kontinuerlig mens kaotiske scener utspiller seg i Gaddafis fødeby Sirte. En person holder også et våpen mot Gaddafis hode, men det er uklart om han skyter før Gaddafi blir kastet mot et kjøretøy.

Ber om gransking

Både menneskerettsgrupper og FNs menneskerettsråd ber nå om en fullstendig gransking av hva som skjedde i de dramatiske minuttene i Sirte.

Les også: Gaddafis begravelse utsatt

– Det er uklart hvordan han døde. Det er behov for en etterforskning, sier talsmann Rupert Colville ved FNs menneskerettsråd i Genève.

Han er uroet over de mange videoopptakene som er publisert i etterkant av pågripelsen.

– Samlet sett er de svært urovekkende, sier Colville.

En kommandant fra revolusjonsstyrkene i Misrata, hvor liket er lagret i et kjølerom, opplyser at Gaddafi vil bli behandlet som enhver annen muslim, skriver NTB.

– Kroppen vil bli vasket og behandlet med verdighet. Jeg venter at han blir begravd på en muslimsk gravlund innen 24 timer, sier Abdul Salam-Eleiwa.

Les flere nyheter

Personvernpolicy