USA støtter drap på Gaddafi

USAs utenriksminister Hillary Clinton var tirsdag i Tripoli i Libya for å blant annet møte regimets statsminister, Mahmud Jibril. Under turen holdt hun en tale for libyske studenter, der hun sa at USA støtter drapet på den tidligere diktatoren Muammar Gaddafi. (Foto: Scanpix).
USAs utenriksminister Hillary Clinton var tirsdag i Tripoli i Libya for å blant annet møte regimets statsminister, Mahmud Jibril. Under turen holdt hun en tale for libyske studenter, der hun sa at USA støtter drapet på den tidligere diktatoren Muammar Gaddafi. (Foto: Scanpix).

- Vi håper han snart blir fanget eller drept, sa USA utenriksminister Hillary Clinton til studenter ved et universitet i Tripoli tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs utenriksminister Hillary Clinton overrasket alle da hun tirsdag dukket opp i Tripoli for å besøke de libyske opprørsstyrkene.

Clintons tur til Libya var ikke varslet på forhånd, og det er første gang siden 2008 en amerikansk minister besøker landet.

Støtter Gaddafi-drap

Hovedformålet med oppholder var å møte lederen for landets overgangsråd NTC, Mustafa Abdel Jalil, og det nye regimets statsminister, Mahmud Jibril.

Men i løpet av turen holdt hun også en tale for en rekke studenter ved universitetet i Libyas hovedstad.

Der sa Clinton at USA gir sin fulle støtte til landets nye styre dersom de velger å drepe den tidligere lederen Muammar Gaddafi.

- Det aller viktigste nå er å sørge for at Gaddafi og hans regime forhindres i å ødelegge det nye Libya.

- Vi håper han enten blir fanget eller drept slik at dere ikke lenger trenger å frykte ham, sa Clinton.

Det melder nyhetsbyrået AFP onsdag formiddag.

Lovet amnesti

Tidligere har Mustafa Abdul Jalil uttalt at den eller de som tar Muammar Gaddafi til fange eller dreper ham, vil få amnesti. Løftet om amnesti gjelder også for Gaddafis innerste krets.

Overgangsrådets leder sa også at en anonym forretningsmann i Benghazi vil betale en dusør på 1,3 millioner dollar til den som får tak i Gadaffi.

– USA er stolt over å stå ved deres side

Da Clinton fløy til Libya kjempet libyske styrker fortsatt mot det som er igjen av Gaddafi-lojale soldater i diktatorens hjemby Sirte.

Les også: Overgangsstyrkene hevder Sirte snart vil falle

– Dette er Libyas øyeblikk. Dette er Libyas seier. Fremtiden tilhører dere, sa Clinton videre til NTCs ledere.

Hun roste dem også for å ha kjempet kampen for «rettigheten og verdigheten til et fritt folk».

– USA er stolt over å stå ved deres side i deres kamp for frihet, og vi vil fortsette å støtte dere mens denne ferden fortsetter, ved å respektere deres suverenitet og ære vårt vennskap, sa Clinton.

Advarte mot borgerkrig

Men utenriksministeren advarte også mot faren for borgerkrig i landet.

– Noe vi vet vi må jobbe for, er å forene ulike militser til et enhetlig militære som representerer det libyske folk, sa hun under pressekonferansen i Tripoli.

På spørsmål om USA vil kunne samarbeide med libyske islamister, sa hun:

– Vi vil støtte en demokratiseringsprosess som følger lov og rett, som respekterer rettighetene til kvinner og minoriteter og tillater en fri presse.

Libyas nye lederskap har tidligere fått besøk av Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Storbritannias statsminister David Cameron.

Les også: NTC fortsetter kampen, støttet av FN

Les flere nyheter her

Personvernpolicy