Hemmelige rapporter avslører:

Politi-svikt forsinket Breivik-etterlysning

På overvåkningskameraene i regjeringskvartalet ser man Anders Behring Breivik da han parkerte sin dødelig last under H-blokka om ettermiddagen 22. juli klokken 15:16. Bomben går av åtte minutter senere – klokken 15:24.
På overvåkningskameraene i regjeringskvartalet ser man Anders Behring Breivik da han parkerte sin dødelig last under H-blokka om ettermiddagen 22. juli klokken 15:16. Bomben går av åtte minutter senere – klokken 15:24.

Bare minutter etter terrorangrepet visste politiet hvem bombemannen var, hvilken bil han kjørte og de hadde også tilgang på bilder av ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men politiets innsatsleder ble ikke informert om dette før over en time etter terrorangrepet.

Derfor ble det heller ikke slått riksalarm før det var for sent. Det skjedde først når Behring Breivik sto parkert og ventet på fergen til Utøya.

Det viser hemmeligholdte politirapporter.

ABC Nyheter velger i dag å offentliggjøre to av disse rapportene. De kaster lys over det som skjedde i de dramatiske timene etter at Anders Behring Breivik hadde detonert sin dødelige last i regjeringskvartalet klokken 15.24 den 22. juli i år.

Les også: Innsatsleders rapport

Les også: Telefonavhør av regjeringsvakt

Vi er i tillegg kjent med innholdet i de øvrige rapportene fra hendelsene i regjeringskvartalet timene etter terroranslaget.

Avgjørende minutter

Klokken 15.16: Behring Breivik parkerer bombebilen under H-blokka i regjeringskvartalet. Ingen av vaktene slår alarm før bomben smeller åtte minutter senere, klokken 15.24.

Klokken 15.27: Tjenestemann fra politiets operasjonssentral ringer, i følge telefonloggen, til vaktsentralen under H-blokka for å få bekreftet om det var der eksplosjonen hadde vært.

Klokken 15.32. Vaktførstebetjenten fra vaktsentralen ringer tilbake til operasjonssentralen, og opplyser at de på sine overvåkningskameraer så en mann løpe fra bombebilen kort tid før det smalt.

Ca klokken 15.37: En brannmann fra Oslo Brann-og redningsetat (OBRE) ringer til politiets operasjonssentral og meldte fra om at han så en mann i politiuniform med hjelm og visir, og med et håndvåpen i høyre hånd, i Grubbegata bare minutter før eksplosjonen inntraff.

Brannmannen reagerte kraftig på personens oppførsel og påkledning, og satte dette i forbindelse med bombeattentatet.

Ca klokken 15.40: Andreas Olsen ringer inn og opplyser politiet om registreringsnummeret på bilen som Behring Breivik kjører fra Hammersborg torg til Utøya.

Les også: Politiets forklaringer spriker

- Jeg mener å ha opplyst om registreringsnummeret i første samtale, men er i hvert fall hundre prosent sikker på at jeg gjorde det da jeg ble ringt opp igjen etter ca et kvarters tid, sier Olsen til ABC Nyheter. Og litt før klokken 18.00 er han så i sin tredje samtale med politiet denne dagen -et fysisk avhør.

- Dette var bare andre gang i mitt liv jeg noterte ned et registreringsnummer, sier han om spesielle hendelsen.

- Og det skjedde etter en kjede med merkelige ting. For det første en enslig politimann med trukket våpen, noe som kanskje kunne forklares i nærheten av regjeringskvartalet, men så satte han seg inn i en privat bil på Hammersborg torg.

- Det var merkelig. Og enda merkeligere ble det da han kjørte ned Møllergata i gal kjøreretning, sier Olsen som jobber i Fagforbundet i Oslo og selv har fire år bak seg i AUFs sentralstyre.

- Der og da oppfattet jeg ham som behersket, sier han om gjerningsmannen som han først så på gata.

- Jeg så han også i førerhuset, og da uten hjelm og visir. Men det var ikke en solid observasjon. Og så så jeg bilen bakfra, og siden jeg ikke er så kyndig på bilmerker noterte jeg altså registreringsnummeret.

- Jeg ble tatt seriøst av politiet. Mitt møte med politiet var et uttrykk for en god beredskap. Og en time etter at jeg ble oppringt første gang ringte politiet tilbake nok en gang og innkalte meg til avhør på politistasjonen. Der var jeg litt før klokken seks, det husker jeg fordi min kone ringte og sa at det ble skutt på Utøya fem minutter før.

Før klokken fire den ettermiddagen har med andre ord politiet nummeret på den grå varebilen som gjerningsmannen kjørte fra Oslo til til Utøya. De har også registreringsnummeret på varebilen som nettopp eksploderte.

Begge disse bilene hadde Behring Breivik leid under sitt eget navn hos Avis.

Operasjonssentralen ble varslet og deretter ble beredskapstroppen, nærliggende politidistrikt og til slutt hele politi-Norge.

Men riksalarm ble aldri slått før klokken 16.43. Da sto Breivik på fergeleiet til Utøya.

Hadde bra bilder

Overvåkningsbildene fra regjeringskvartalet viser tydelig Anders Behring Breivik parkere og etterlate bombebilen like før det smalt.Overvåkningsbildene fra regjeringskvartalet viser tydelig Anders Behring Breivik parkere og etterlate bombebilen like før det smalt.

Telefonavhøret av vaktførstebetjenten fra regjeringskvartalet viser at vaktene både satt på svært gode bilder av gjerningsmannen og av bombebilen med registreringsnummeret.

Dette ble lagret hos vaktsentralen allerede klokken 15.24, sekundene før bomben detonerte.

Rapportene fra skadestedsleder 1 og skadestedsleder 2 i regjeringskvartalet viser at opplysningene fra vaktsentralen, brannmannen og vitnet Andreas Olsen ikke kommer videre fra operasjonssentralen og til de ansvarlige på åstedet, før det er for sent.

Først mellom klokken 16.30 og 17.30 ber skadestedsleder 1 Beredskapstroppen om også å fokusere på gjerningsmannen, og forsøker å innhente opplysninger om han fra vaktsentralen.

Først klokken 19.10 ble vaktførstebetjenten som meldte fra om sin observasjon av gjerningsmannen som forlot bombebilen, avhørt pr telefon av politiet.

Det er 40 minutter etter at Behring Breivik ble pågrepet på Utøya - og 69 var skutt og drept.

I dag kan du selv lese hva de ansvarlige polititjenestemennene i regjeringskvartalet foretok seg, og hvordan de prioriterte i timene etter at bomben gikk av.

Tidligere har ABC Nyheter vist bildene som overvåkningskameraene i regjeringskvartalet tok av Anders Behring Breivik da han parkerte sin dødelig last under H-blokka om ettermiddagen 22. juli klokken 15.16. Bomben går av åtte minutter senere – klokken 15.24.

Les også: Ble sett av ti kameraer

Skuddsikker vest og våpen

Bildene viser at Breivik gikk fra bilen i sin hjemmelagede politiuniform, iført skuddsikker vest, hjelm med visir, og bevæpnet med en pistol i høyre hånd.

De samme bildene hadde vaktene i regjeringskvartalet på sine skjermer minuttene før bomben gikk av. Et avhør viser at politiet sikret seg en DVD-kopi av disse.

Selv om vaktene varslet politiets operasjonssentral om sine observasjoner rundt bombebilen allerede klokken 15.32 ble ikke disse bildene innhentet av politiet før lenge etter at tragedien på Utøya var et faktum.

Det ble slått riksalarm klokken 16.43, basert på Andreas Olsens observasjon av Behring Breivik på Hammersborg torg mer enn en time tidligere. Først da går det ut en intern etterlysning hvor registreringsnummeret på Breiviks leiebil nevnes.

- Dette blir bare verre og verre. Hvorfor i all verden ble ikke Behring Breivik etterlyst i media, når de satt på bildene fra regjeringskvartalet? Da kunne Utøya ha vært unngått, sier bistandsadvokat Arne Seland til ABC Nyheter.

Personvernpolicy