Ny vaksine kan halvere risikoen for malaria

Verdens første malariavaksine har gitt lovende resultater. Her ser vi en moskito av typen Anopheles funestus sette seg til bords. Foto: Scanpix/AP.
Verdens første malariavaksine har gitt lovende resultater. Her ser vi en moskito av typen Anopheles funestus sette seg til bords. Foto: Scanpix/AP.

Gjennom omfattende klinisk testing har en vaksine mot malaria vist seg å halvere risikoen for at afrikanske barn blir rammet av infeksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legemiddelgiganten GlaxoSmithKline (GSK) har arbeidet med vaksinen i mange år, og forsøkene er nå inne i en avsluttende fase. Resultatene av den tredje og siste runden med testing viser at vaksinen kan vise seg å bli den første som virker mot den dødelige sykdommen.


Tirsdag offentliggjorde det internasjonale firmaet data som viste at vaksinen beskytter mot den myggoverførte sykdommen hos barn i alderen 5 til 17 måneder i Afrika, hvor hundretusenvis dør av infeksjonen årlig.

– Disse resultatene bringer oss i på tampen av å ha verdens første malariavaksine, sier Andrew Witty, direktør for GSK.

Ingen utryddelse

Uten å legge skjul på at resultatene er lovende, understreker både han og malariaforskere at vaksinen ikke vil kunne utrydde malaria med det første. Den er mindre effektiv enn andre vanlige vaksiner, som dem mot polio og meslinger.

Med tre doser av vaksinen ble risikoen for å utvikle klinisk malaria, som fører til høy feber og frysninger, redusert med 56 prosent.

Når det gjelder alvorlig malaria, som kan være dødelig og infiserer blod, hjerne eller nyrer, ble risikoen redusert med 47 prosent.

Vaksinen, kjent under navnet RTS, S, eller Mosquirix, er den første i sitt slag som er utviklet for å bekjempe en parasitt, heller enn bakterier eller virus.

– Dette er bemerkelsesverdig tatt i betraktning av at vi aldri har hatt en virkningsfull vaksine mot en menneskelig parasitt, sier Tsiri Agbenyega, som leder komiteen med ansvar for testene.

6.000 småbarn

Analysen av de siste testresultatene er basert på data fra mer enn 6.000 barn ved 11 ulike studiesteder fordelt på 7 amerikanske land sør for Sahara, med en oppfølgingsperiode på ett år. Resultatene ble presentert på Bill & Melinda Gates-stiftelsens malariaforum i Seattle tirsdag.

Ifølge eksperter trengs det mer testing på den yngste aldersgruppen – spedbarn mellom seks og tolv uker – for å avdekke hvordan vaksinen virker på dem. Studien er imidlertid ikke avsluttet, og resultater som viser effekten på spedbarn er ventet å være klare i slutten av neste år.

781.000 ofre

GlaxoSmithKline har utviklet vaksinen i samarbeid med den frivillige organisasjonen PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI) og ledende afrikanske forskningssentre.

– Vi er svært glade for resultatene. Vi har aldri vært så nær ved å ha en vellykket malariavaksine, sier direktør Christian Loucq ved PATH MVI.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) døde omkring 781.000 mennesker av malariainfeksjon i 2009.

GSK-direktøren vil ikke si om prisen for tre doser av RTS, S vil ligge på under 10 dollar. GSK har lovt at prisen på vaksinen kun vil utgjøre distribusjonskostnadene pluss 5 prosent. Inntektene skal investeres i forskning på tropiske sykdommer. – Vi har ikke tenkt til å tjene noe penger på dette prosjektet, sa Witty.

Les flere nyheter

Personvernpolicy