Kenyas grensetokt inn i Somalia øker krigsfaren

En selvmordsbomber sprengte bilen sin i luften utenfor regjeringsbygninger i Somalias hovedstad Mogadishu tirsdag. Minst seks mennesker ble drept. Foto: RETUERS/Feisal Omar/SCANPIX
En selvmordsbomber sprengte bilen sin i luften utenfor regjeringsbygninger i Somalias hovedstad Mogadishu tirsdag. Minst seks mennesker ble drept. Foto: RETUERS/Feisal Omar/SCANPIX

Konflikten mellom Somalia og Kenya tilspisser seg, og det er frykt for at det skal bryte ut regelrette krigshandlinger. Taperne blir en fra før hardt prøvet sivilbefolkning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kenyanske styrker krysset søndag grensen i et forsøk på å svekke de al-Qaida-inspirerte opprørerne. Kenya har sagt at de vil jakte på al-Shabaab, som de anklager for å ha bortført to spanske kvinner i landet. Kenyanske styrker har tatt seg mer enn 120 kilometer inn i landet, og situasjonen karakteriseres som svært spent.

Minst seks personer ble drept tirsdag da en bilbombe gikk av i nærheten av utenriksdepartementet i Somalias hovedstad Mogadishu. Det skjedde samme dag som to medlemmer av Kenyas regjering skulle ha møter med somaliske ministre i byen, melder Reuters og AFP.

Det er andre gang denne måneden at Mogadishu blir rammet av et selvmordsangrep. 4. oktober ble mer enn 70 mennesker drept i en annen aksjon mot regjeringsbygninger. Den militante opprørsgruppen al-Shabaab tok da på seg ansvaret for angrepet.

Frykter krig

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson i Flyktningehjelpen, som nylig er kommet hjem fra et besøk i Mogadishu, sier det nå er reell frykt for krig.

– Våre kolleger i Somalia er ekstremt bekymret for at dette skal føre til regelrette krigshandlinger mellom kenyanske styrker og al-Shabaab. Det vil i så fall gå hardt utover en fra før ekstremt presset, sulten og fortvilet sivilbefolkning, sier Rasmusson til NTB.

Hun sier at det er frykt for at opptrappingen har internasjonal støtte.

– Vi vet at USA har bombet Somalia med droner, sist gang for et par uker siden mot en havneby sør i landet. Det er ingen som kan rapportere om døde eller sårede, og det er svært bekymringsfullt, sier Rasmusson.

Hun forteller også at Kenya nå har stengt grensen til Somalia.

– Grensen er stengt og det er rapporter om styrkebevegelser inne på somalisk side. Vi har en god indikasjon på at grensen er stengt, fordi vi ser at antallet flyktninger til Etiopia øker.

Kriminelle?

Kenyas tokt over grensen skal altså ha blitt framprovosert av kidnappingen av to spanske bistandsarbeidere fra flyktningleiren Dadaab ved grensen nylig. Kenya beskylder Al-Shabab for kidnappingen, men selv sier opprørerne at de ikke står bak.

Flere kritiske røster peker på at området er herjet av kriminelle bander, som like godt kan stå bak.

Enkelte analytikere tror Kenyas militæroperasjon ikke dreier seg om å redde hjelpearbeiderne, men om å sikre grenseområdet.

– Kenyas opptreden kan gi de mest ekstreme i Al-Shabab en unnskyldning til å angripe Kenya, sier Somalia-ekspert Rashid Abdi til BBC.

– Vi håper at man kan unngå krigshandlinger, men da må det internasjonale samfunnet bidra til at gemyttene dempes. Og så må Kenya innse at konsekvensene av en offensiv mot opprørsstyrkene vil være enorme for sivilbefolkningen, sier Rasmusson.

Flyktningehjelpen viser til at fire millioner mennesker i Somalia fra før er i akutt nød. 830000 står i akutt fare for å dø. En ny krig på toppen vil være katastrofal.

Les flere nyheter

Personvernpolicy