Ansatte i varehandelen stjeler for en milliard

Varesikkerhetsaktøren Checkpoint presenterte tirsdag Årets svinn- og butikktyveribarometer fra den globale varehandelen. Barberingsprodukter er det høyest svinn prosent på i Norge. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
Varesikkerhetsaktøren Checkpoint presenterte tirsdag Årets svinn- og butikktyveribarometer fra den globale varehandelen. Barberingsprodukter er det høyest svinn prosent på i Norge. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Ansatte i norsk varehandel stjeler for over en milliard kroner årlig, viser en ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av et svinn på 3,7 milliarder kroner i varehandelen skyldes 28,1 prosent at ansatte ser sitt snitt til å «ta med varer hjem» uten å betale for dem. I rene kroner på butikkenes tapskonto utgjør dette rundt 1,04 milliarder kroner årlig.

Eksterne butikktyverier utgjør den største delen av svinnet med 49,3 prosent, mens ansatte står bak 28,1 prosent av tyveriene.

Tyverier begått av leverandører kommer opp i 6,4 prosent, mens såkalte administrative feil gir et svinn på 16,2 prosent, ifølge Global Retail Theft Barometer som ble presentert i Oslo tirsdag.

Svinnet øker

Svinnet på 3,7 milliarder utgjør 1,35 prosent av norske butikkers omsetning i perioden fra juli 2010 til juni 2011. Det er en økning på 7,1 prosent sammenlignet med året før.

– Det er en stor utfordring at egne ansatte stjeler varer i så stor grad. Det må helt klart skarpe retningslinjer på plass i tillegg til bruk av sivile vektere for å få bukt med noen av problemene. Ellers så ser vi at det ofte kan bli diskusjoner rundt bruk av overvåkingskameraer på arbeidsplassen, sier Morten Henriksen, sjef for Checkpoint Systems Norge.

Små, dyre varer

Ifølge Henriksen er det bygg- og anleggsbransjen som har størst svinn målt i antall kroner. I detaljhandelen stjeles ofte de små, men dyre produktene. Kosmetikk, ansiktskremer, parfyme, barberingsprodukter, smarttelefoner og andre elektroniske duppeditter er høyest opp på tyveritoppen.

– Det vi ser er at tyveriraidene ofte er organisert og at bander står bak. På det området har vi en stor utfordring, og særlig når tallene også viser at tyveriene i Europa og i Norge øker i urovekkende grad, sier Henriksen til NTB.

Verst i Norden

I europeisk sammenheng ligger Norge noe under gjennomsnittet med et svinn på 1,35 prosent. Svenskene har størst svinn i Norden. Det beløper seg til 6,4 milliarder kroner og utgjør 1,4 prosent av omsetningen i detaljhandelen.

I Europa bruker varehandelen i snitt 0,3 prosent av omsetningen på tapsforebyggende tiltak.

I Norge er det noen få, store kjeder som «aksepterer» et svinn på i overkant av 1 prosent uten å sette i verk ekstra sikringstiltak.

Les flere nyheter

Personvernpolicy