Anmelder sammenlignet Eia med Breivik

REAGERER: Harald Eia ble sammenlignet med terroristen Anders Behring Breivik. Bil det er fra innspillingen av humorprogrammet Storbynatt på NRK. Foto: Scanpix
REAGERER: Harald Eia ble sammenlignet med terroristen Anders Behring Breivik. Bil det er fra innspillingen av humorprogrammet Storbynatt på NRK. Foto: Scanpix

Komiker Harald Eia er rasende etter å ha blitt sammenlignet med massemorder Anders Behring Breivik i Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Av og til bør man kanskje tenke seg litt om. Hva tror hun barna mine tenker om at pappa blir sammenlignet med en av norgeshistoriens verste massemordere? Det er helt forferdelig å bare bli nevnt i samme setning som han, sier tobarnsfar Harald Eia til VG.

Det var i en anmeldelse av boken «Pornutopia» av forfatter Knut Kolnar, som var på trykk i Klassekampen 1. oktober, at skribent Susanne Christensen sammenlignet komikeren med massemorderen.

«Listen over sinte menn blir stadig lengre. De vandrer rundt i romaner av Michel Houellebecq, Lars Ramslie, Lars Ove Seljestad og Abo Rasul, eller de heter Harald Eia og Anders Behring Breivik og bruker ulike metoder for å bringe sitt budskap fram i offentligheten», skriver Christensen.

- Søkt og drøyt

Anmelderen kritiserer den tidligere programlederes oppførsel i det kontroversielle samfunnsprogrammet «Hjernevask», som gikk på NRK i fjor vår.

- Å påstå at det er et sinne i «Hjernevask» som gjør at jeg kan sammenlignes med ABB, er både så søkt og drøyt at jeg følte jeg måtte si fra, sier Eia.

Gjennom flere blogginnlegg har Eia slått tilbake på uttalelsene fra anmelderen.

- Det er greit at hun ikke likte programmet mitt, men det får være måte på hva det gir henne rett til å sammenligne meg med.

- Vi tråkket feil

Susanne Christensen ønsker ikke å kommentere saken overfor VG, men bokredaktør Karin Haugen i Klassekampen beklager formuleringen.

- Anmelderen maler opp et bilde av viktige hendelser de siste årene der menn har uttrykt sinne eller skepsis mot feministiske prosjekter. Men dette slo feil ut, og vi beklager at denne formuleringen, som kan oppfattes som et slektskap mellom Harald Eia og Anders Behring Breivik, kom på trykk. Det er viktig å sette alle sidene ved Anders Behring Breivik i en kontekst, men det er også lett å tråkke feil. Det gjorde vi denne gangen, sier hun til VG.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy