- Jeg har savnet familie og venner

En blek og sliten Gilad Shalit virket overveldet over endelig å være tilbake på israelsk jord etter fem år i fangenskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Gilad Shalit-saken

* 25. juni 2006 ble den israelske korporalen Gilad Shalit tatt til fange da væpnede palestinere fra Gazastripen angrep en israelsk militærstilling på israelsk side av grensen.

* Shalit er nå 25 år og har ikke hatt kontakt med familien siden han ble bortført.

* Shalit har også fransk statsborgerskap, og Frankrike og EU har engasjert seg i arbeidet for å få ham frigitt.

* Shalits familie og støttespillere har i over ett år demonstrert utenfor statsminister Benjamin Netanyahus residens i Jerusalem med krav om at myndighetene gjør mer for å få satt soldaten fri.

* Israelske myndigheter har nå inngått en avtale med Hamas om å løslate 1.027 palestinske fanger i bytte mot Shalit, og første del av fangeutvekslingen gjennomføres 18. oktober.

(Kilde: NTB)

– Jeg har selvfølgelig savnet familien min veldig, og jeg savnet vennene mine. Jeg håper det som nå er avtalt vil bidra til fred mellom palestinerne og israelerne, og bli til hjelp for samarbeidet dem imellom, sa Shalit, som virket trett og overveldet av begivenheten. Den magre israelske soldaten insisterte imidlertid på at han var i god form.

Tirsdag formiddag kom de første TV-bildene av den 25 år gamle israelske soldaten etter at han ble overlevert fra Hamas til egyptiske tjenestemenn.

Gilad Shalit ble løslatt av palestinerne like før klokken 07.30 tirsdag morgen etter å ha sittet mer enn fem år i fangenskap.

«Ved god helse»

Shalit, som var iført sivile klær og hadde en svart baseballue på hodet, ble fulgt til overleveringen av sjefen for Hamas' væpnede fløy, Ahmed Jabari. Shalit fortalte til de egyptiske fjernsynsfolkene at han først for en uke siden fikk vite at han snart ville bli sluppet fri. Han sa også at han vil bli glad, hvis alle palestinere som sitter i israelsk fangenskap får dra hjem til sine familier.

Se video: Her blir han sluppet fri

Les også: I dag slippes Ahlam Tamimi fri

Før han ble overlevert til israelerne gjennomgikk Shalit flere medisinske undersøkelser.

Bytter med 1.027 palestinske fanger

I henhold til en avtale med Hamas som Egypt bidro til å mekle fram, løslates Shalit i bytte mot 1.027 palestinske fanger. Gjennomføringen av første del av fangeutvekslingen ventes å ta flere timer tirsdag.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Fangeutvekslingen fikk endelig grønt lys etter at høyesterett mandag kveld avviste anker fra slektninger av israelere som var blitt drept i terrorhandlinger som noen av de løslatte fangene var dømt til lange straffer for.

Les kommentaren: Fange i særklasse

De første kjøretøyene som ble observert mens de kjørte ut av et fengsel i det sentrale Israel, hadde med seg kvinnelige fanger som for størstedelen skulle sendes til Vestbredden. De hadde følge av egyptisk sikkerhetspersonell i bussene.

Nøyaktig planlegging

Gangen i fangeutvekslingen var at Shalit skulle sendes fra Gaza til Egypt, der han etter hvert tatt ble tatt hånd om av egyptiske myndigheter og Røde Kors.

Les også: Klager inn fangeutveksling til Høyesterette.

Familien til Shalit reiste hjem til sitt eget hus nord i Israel først da det ble klart for noen dager siden at han skulle løslates. I de siste 16 månedene har de bodd i et telt utenfor boligen til Netanyahu for å sette makt bak kravet om at regjeringen sørget for at han ble satt fri.

Heltemottakelse

Av de 477 palestinske fangene som løslates tirsdag, skal 295 til Gazastripen, der Hamas-myndighetene har forberedt en heltemottakelse for dem. 117 skal til Vestbredden der de blir tatt imot av palestinernes president Mahmoud Abbas.

Videre er det en gruppe på 41 som Israel har forlangt skal sendes i eksil til tredjeland. De blir hilst velkommen i Kairo av Hamas-lederen Khaled Meshaal før de blir sendt videre til sine nye hjem i Tyrkia, Qatar og Syria.

15 av fangene skal reise hjem til sine familier i Øst-Jerusalem, mens sju er arabiske israelere som returnerer til sine hjem i Israel. En jordansk kvinne sendes hjem til Jordan.

De resterende 550 fangene som skal løslates, blir satt fri i løpet av de neste to månedene. Det er ennå ikke kjent hvem de er.

Oppdatert med at Gilad Shalit uttaler seg til egyptisk fjernsyn

Les flere nyheter her

Personvernpolicy